Originele, mysterieuze thriller vol diepgang

debibvanlouise 04 juni 2025
Nico De Braeckeleer is een echte duizendpoot: hij schrijft boeken voor kinderen en volwassenen, maar ook film-, televisie- en stripscenario's. 'Echo' is zijn derde thriller.

Korte inhoud
Caitlin en haar echtgenoot Afram hebben drie jaar geleden hun ongeboren zoontje Yaro verloren. Nu proberen ze wanhopig opnieuw zwanger te worden. Op aanraden van haar vriendin Naomi gaat Caitlin eens langs bij een hypnotherapeute om zo mogelijke mentale blokkades op te lossen. Kort na de hypnosesessie is Caitlin zwanger. Afram kan zijn geluk niet op, maar Caitlin heeft het er moeilijk mee. Ze is bang dat ze opnieuw een miskraam zal krijgen en bovendien worstelt ze met de gevolgen van een black-out die haar vlak voor het nieuws van haar zwangerschap overviel…

Oordeel
‘Echo’ is het nieuwste werk van auteur en scenarist Nico De Braeckeleer. Het boek wordt gepromoot als een mysterieuze thriller en eigenlijk ben je meteen benieuwd naar wat daarmee bedoeld wordt. De Braeckeleer start zijn verhaal rustig. We maken kennis met protagonist Caitlin. Haar leefwereld wordt realistisch geschetst, zo komen we meer te weten over haar beroep als illustratrice. Ook leren we haar echtgenoot Afram en beste vriendin Naomi kennen. Caitlin en Afram hebben al heel wat meegemaakt in hun leven, zo kregen ze te maken met een miskraam. De Braeckeleer gaat heel respectvol met dat onderwerp om. Hij slaagt erin om een gevoelige snaar bij zijn lezers te raken en durft het te hebben over de angst om na zo’n groot verlies opnieuw zwanger te worden.

Het verlangen naar een tweede kind en de bijhorende zorgen zijn geloofwaardig verweven met het dagdagelijkse leven van Caitlin. Dankzij de personele zij-verteller krijgen we een uitgebreide inkijk in haar emoties en gedachtegang. Je beleeft alles net zo intens. Caitlin is een hoofdpersonage dat evolueert op verschillende vlakken naarmate het verhaal vordert. We lezen hoe ze rouwt, paniekaanvallen krijgt en omgaat met het wonder dat in haar buik groeit. De Braeckeleer heeft heel sterk ingezet op het psychologisch aspect van zijn verhaal en daardoor is Caitlin een erg menselijk, herkenbaar personage. Moeilijkere onderwerpen als hypnose en hypnofertility passeren de revue, maar de auteur legt ze op een toegankelijke manier uit. Die thema’s komen niet vaak onder de aandacht in onze maatschappij en dankzij ‘Echo’ lukt dat wel.

Een ander sterk punt van het boek is de onderhuidse spanning. Je krijgt wat je werd beloofd: een mysterieuze thriller. De sfeer voelt constant onheilspellend aan. Soms lijkt de grens tussen realiteit en het onwezenlijke te vervagen. Wat is echt en wat niet? Net als Caitlin begin je aan alles te twijfelen en zo word je getriggerd om verder te lezen. De Braeckeleer laat op een indrukwekkende manier zien wat de kracht is van ons geheugen en gaat geen enkel taboe uit de weg. Met zijn verbluffend oog voor detail maakt hij van zijn verhaal een ijzersterke constructie. Zo blijft het roodborstje dat Caitlin verzorgt in het eerste hoofdstuk een belangrijke rol spelen in de rest van het boek.

Ten slotte scoort De Braeckeleer ook nog op het vlak van taalgebruik. Door onder andere subtiele alliteraties als “beukten bonkende beats” merk je dat hij intens met de taal is bezig geweest. Het gaat nog verder dan dat, want het verhaal zit vol prachtige vergelijkingen waar heel goed over nagedacht is. Een mooi voorbeeld is “takken als penseelstreken tegen het canvas van de dag”, dat past perfect bij het beroep van Caitlin, illustratrice. Die vergelijkingen dragen dus echt bij aan de inhoud van het verhaal en versterken je verbeeldingskracht. Als iemand uit haar omgeving Caitlin doet denken aan een beroemde acteur of actrice, zie je de persoon in kwestie bijgevolg meteen perfect voor je. Hier voel je toch ook wel de achtergrond van De Braeckeleer in de filmwereld. Verder zijn de verschillende interpretaties van een echo een echte meerwaarde, het past perfect bij de sfeer van het boek. Uiteindelijk laat de auteur alle puzzelstukjes van zijn intense verhaal netjes en op een relatief rustige manier in elkaar vallen. Net omdat het boek een grote impact heeft gehad op de lezer door de heftige emoties van Caitlin, mocht het einde nog iets langer geweest zijn. Laat dat je echter niet afschrikken om dit originele verhaal te lezen.

Conclusie
4,5 sterren
‘Echo’ is een originele, mysterieuze thriller vol diepgang die je van de eerste pagina tot de laatste blijft boeien. De uitwerking van emoties is uitstekend, het verhaal kruipt echt onder je huid.

Meer recensies van debibvanlouise