Actuele thriller die onder je huid kruipt
Elk verhaal dat ontstaat uit de M.J. Arlidge Crime Writer"s Room wordt bedacht door Arlidge zelf, maar er is ook voldoende ruimte voor de creativiteit van de co-auteur. 'Jouw kind is de volgende' is het resultaat van de nieuwste samenwerking.
Korte inhoud
Annie heeft het niet gemakkelijk. Na de scheiding van Grant is hun tienerdochter Isla een schim van zichzelf geworden. Ze heeft veel last van angsten en Annie vreest soms dat Isla zichzelf iets gaat aandoen. Wanneer Annie een video ontvangt waarop ze huilend te zien is op de begrafenis van haar dochter, is ze dan ook in shock. De video is fake, Isla zit veilig in haar kamer. Waarom krijgt Annie dan zo’n luguber filmpje? Al snel blijkt dat ze niet de enige ouder is die gechanteerd wordt. Als Annie niet doet wat er wordt geëist, dan zal Isla sterven. Ze moet dus kiezen: braaf doen wat er gevraagd wordt of proberen de afpersers te ontmaskeren…
Oordeel
‘Jouw kind is de volgende’ is het derde boek dat ontstaan is uit de M.J. Arlidge Crime Writer’s Room. Samen met de Engelse thrillerauteur Andy Maslen heeft Arlidge opnieuw een spannend verhaal geschreven. Het boek start met een luguber eerste hoofdstuk waar we samen met Annie de video van Isla’s begrafenis ontdekken. Die scène komt echt binnen, omdat het perfect past bij de technologie in onze samenleving. Deepfake video’s zijn helaas niet meer weg te denken en naarmate het verhaal vordert, besef je steeds meer de gevolgen ervan. Via Annie voelen we de angst die de afpersers door het filmpje teweegbrengen. Het overheerst meteen haar leven.
Annie en haar dochter Isla zijn de personages die het meest aan bod komen in het verhaal, maar Arlidge en Maslen hebben ook nog voor andere vertelperspectieven gekozen. Tijdens de eerste hoofdstukken weet je nog niet hoe je iedereen met elkaar kan verbinden, maar langzaam raken de levens van de personages met elkaar verweven. Zo zorgen de auteurs al voor een eerste brok spanning. Ze focussen zich voldoende op de emoties van hun karakters, je voelt echt hun angst en liefde voor hun kind. Door de verschillende perspectieven leer je elk personage behoorlijk goed kennen, zelfs de daders. Omdat jou meer info gegeven wordt dan Annie en co, kan je beter meespeuren en heb je bepaalde dingen eerder door dan zijzelf. De hoofdstukken zijn kort, waardoor er erg vaak gewisseld wordt van vertelstandpunt. Dat gebeurt net niet te veel, dus je raakt nooit je draad kwijt. Het helpt ook dat alle perspectieven netjes op elkaar aansluiten, zo vormt het verhaal een mooi geheel.
Eén van de sterkste punten van ‘Jouw kind is de volgende’ is ongetwijfeld de aandacht voor actuele thema’s. Arlidge en Maslen zetten heel fel in op de gevaren van sociale media en werken dat op verschillende vlakken uit. Wat je online zet, kan gezien worden door iemand met slechte bedoelingen en niet iedereen naar wie je berichtjes stuurt, is wie hij/zij beweert te zijn. Afpersing is helaas iets wat nog zo vaak gebeurt, de werkwijze van de daders is hier ook geloofwaardig uitgewerkt. Als lezers word je via dit fictief verhaal gewaarschuwd voor gevaren die soms nog te onzichtbaar zijn in onze maatschappij. Je let ongetwijfeld meer op als je iets online zwiert. De emotionele gevolgen van online bedrog krijgen ook de nodige aandacht in het boek en daardoor komt de boodschap van de auteurs extra binnen. Arlidge en Maslen hebben het verder nog over PTSS, angst en depressies. Zo tonen ze dat ze weten welke mentale problemen heel vaak voorkomen in onze maatschappij.
Ten slotte is ook de spanningsboog over de hele lijn prima. De auteurs hebben naast de wisselende vertelperspectieven ook spanning gecreëerd door de actiescènes voldoende te spreiden. Wanneer Annie een bondgenoot vindt in haar strijd tegen de afpersers, voel je echt een kantelpunt. Er blijven erge dingen gebeuren en omdat personages hun krachten bundelen, evolueert ook het verhaal. Je leestempo is constant hoog, maar wordt wel vertraagd door de soms ietwat lange zinnen en gedetailleerde beschrijving van acties. Hier merk je dat de inbreng van Maslen, omdat Arlidge normaal gezien iets meer heldere taal gebruikt. Bijgevolg wringt de schrijfstijl soms wat met de inhoud van het verhaal en de snelle perspectiefwissel. De vlotte dialogen maken het echter goed. Op een rustig tempo werken de auteurs naar het einde toe, dat zeker niet te snel afgerond is. De epiloog is een grote meerwaarde, met aandacht voor verschillende perspectieven. Niet alles eindigt volledig afgesloten, maar je kan zelf je conclusies trekken. Daarmee is ‘Jouw kind is de volgende’ zeker een geslaagde samenwerking tussen M.J. Arlidge en Andy Maslen.
Conclusie
4,25 sterren
‘Jouw kind is de volgende’ is een actuele thriller met veel aandacht voor de emoties van de personages. Wat de karakters meemaken, komt soms beangstigend dichtbij.
Korte inhoud
Oordeel