Hoe een YA-thriller moet zijn: dat is 'Het Romeo en Juliet mysterie'
Dertien jaar geleden verscheen het eerste boek in de Team Mortis-reeks, 'Het Romeo en Juliet mysterie'. De reeks telt ondertussen vijftien boeken en Bjorn Van den Eynde scoort momenteel ook bij het volwassen publiek met zijn thrillers over het duo De Vriese en Durnez.
Korte inhoud
Erika Storm is dolverliefd op Marco, maar als blijkt dat hij grote geheimen heeft, stort haar wereld in. Wanneer de politie Erika betrapt met drugs en wapens, hangt haar een jarenlange opsluiting boven het hoofd. Ex-MI-6 agent Brian Bailey schiet haar te hulp. Hij kan Erika redden als ze belooft zich aan te sluiten bij Team Mortis, een geheime Europese spionagedienst. Daarvoor moet Erika een groot offer doen: ze moet sterven op papier en haar oude leven voorgoed achterlaten. Erika waagt de sprong en krijgt samen met de andere Team Mortis-leden een zaak toegewezen in Verona. Nielsen, Felix, Andreas en Erika gaan op zoek naar twee verdwenen balletdanseressen en hopen ook te ontdekken wat Erika’s verloren liefde Marco ermee te maken heeft…
Oordeel
‘Het Romeo & Juliet mysterie’ is het eerste boek in de Team Mortis-reeks. In het eerste hoofdstuk maken we kennis met Erika Storm. We komen de belangrijkste details over de zestienjarige te weten. Zo zijn haar ouders gestorven, heeft ze een oma met dementie en worstelt ze met hydrofobie. Van den Eynde speelt al met spanning op die eerste pagina’s. Hij telt (subtiel) af naar het moment waarop Erika’s leven helemaal zal veranderen. Hierdoor heeft hij meteen de aandacht van z’n lezers vast en door een heftige gebeurtenis wil je zeker weten hoe het verhaal verder zal verlopen.
Van den Eynde legt haarfijn uit hoe Erika bij Team Mortis terechtkomt en zo maken we ook kennis met de andere leden. We worden niet overrompeld met info en nieuwe personages, we hebben echt tijd genoeg om aan iedereen te wennen. Er is niet gekozen voor één vertelperspectief, niets staat dus de identificatie met Erika en co in de weg. Elke tiener is een heel menselijk personage, met eigen onzekerheden en een pittig verleden. Hierdoor sluit je hen meteen in je hart. De dynamiek tussen de vier Team Mortis-leden is ook prima. Er wordt veel aandacht besteed aan de invloed van de zaak op hun eigen emoties. Hun dialogen zijn realistisch en hun karakters zijn verschillend genoeg waardoor ze elkaar echt kunnen aanvullen. Ook al kennen ze elkaar absoluut nog niet goed, je voelt dat ze het belang van het team beseffen. Toch is er nog zo veel ruimte voor evolutie tussen hen, want Van den Eynde verweeft voldoende details over hun persoonlijke leven die nog onbesproken blijven in dit deel.
Zo creëert de auteur spanning tussen zijn personages en slaagt hij erin mysterieus te blijven over hun levens. Die sterke spanningsboog houdt ook stand als het gaat over de case in dit boek: het Romeo & Juliet mysterie. Er zitten veel actiescènes in het verhaal, maar die worden perfect afgewisseld met rustigere passages waarin we dan voldoende tijd krijgen om Erika en co beter te leren kennen. De case is hier keurig vormgegeven en je wordt helemaal ondergedompeld in de balletwereld zonder overladen te worden met technische termen. Het verteltempo is precies goed, nergens heb je het gevoel dat het verhaal te snel gaat. Heel fijn zijn ook de titels boven de hoofdstukken. Ze zijn een treffende samenvatting van het hoofdstuk, eigenlijk een hint dus naar wat komen zal.
Door te kiezen voor die titels voelen de hoofdstukken nog meer aan als filmscènes. De schrijfstijl is heerlijk voor jongeren die niet vaak lezen: helder genoeg, taal die ze zelf gebruiken en karakters die daardoor aanvoelen als hun vrienden. Ze krijgen ruimte voor hun eigen verbeelding, wat een mooie aanvulling is op de beschrijvingen van de omgeving. Ook de gevorderde lezers zullen genieten van Van den Eyndes filmische schrijfstijl. Hij weet perfect wat hij beschrijft en wat niet. Je ziet zo voor je hoe Erika door een bos sluipt omdat hij aandacht besteedt aan de geluiden die Erika hoort en wat ze ervaart: het takje dat onder haar voeten kraakt, de bladeren die langs haar arm strijken. Erika’s zintuigen worden geprikkeld, maar ook die van de lezers. Van den Eynde heeft bovendien ook uitstekende research gedaan: van ballettermen tot Italiaanse zinnen die het verhaal naar een nog hoger niveau tillen. Hij showt bescheiden met zijn talent, maar het spat van de pagina’s. Voor je het weet, ben je bij het prima afgeronde einde waar hier en daar ook verwezen wordt naar het begin. Dat maakt van het boek een stevig afgerond geheel, maar tegelijk zijn er veel interessante details/twists die ervoor zorgen dat je meteen deel twee wilt lezen.
Conclusie
5 sterren
‘Het Romeo & Juliet mysterie’ heeft alles wat een YA-thriller moet hebben: een stevig plot, sterke personages en een filmische, heldere schrijfstijl.
Korte inhoud
Oordeel