Sterk verhaal over toxische relaties

Elle Dolores Heirman scoorde eerder met de romans 'Duivelskind' (2023) en 'Ad Vitam' (2024). 'Lik je wonden' is haar nieuwste werk.

Korte inhoud
Lili is zeventwintig en heeft net een scheiding achter de rug. Ze probeert haar leven weer op te pakken door zich te focussen op haar job als leerkracht en te investeren in haar sociaal netwerk. Tijdens een politieke vergadering leert ze de charmante Ilias kennen. Lili wordt al snel hopeloos verliefd en het lijkt wederzijds. Ze zit echter zo op haar roze wolk dat ze alle alarmsignalen negeert. Haar jeugdtrauma’s steken de kop op, want de relatie met Ilias is helemaal niet wat Lili ervan had verwacht…

Oordeel
‘Lik je wonden’ is de nieuwste roman van Elle Dolores Heirman, gebaseerd op eigen ervaringen. In de proloog schetst ze kort de jeugd van het voorlopig nog onbekende hoofdpersonage. Het is duidelijk dat de vrouw in kwestie geen gemakkelijke jeugd heeft gehad en dat ze de gevolgen ervan nog altijd zal meedragen in haar huidige leven. Vanaf het eerste hoofdstuk weten we dat het over Lili’s jeugd gaat. We leren Lili vlot kennen, haar levenssituatie wordt kort beschreven. Het verteltempo ligt al meteen vrij hoog, maar Heirman komt ermee weg. Haar boek is helder gestructureerd, met intrigerende titels en hier en daar een songtekst en extra quotes om meer sfeer te geven aan het daaropvolgende hoofdstuk.

Daarna is het tijd voor de ontmoeting tussen Ilias en Lili. De klik tussen hen is er heel snel, misschien te snel voor sommigen, maar toch is het geloofwaardig. Lili voelt zich niet écht gelukkig zonder iemand naast zich, dat komt door de angsten die haar moeder haar heeft aangepraat. Wanneer Ilias Lili aandacht geeft, is het dan ook vrij logisch dat ze halsoverkop verliefd wordt. Voor de lezer voelt Ilias best snel onderhuids verdacht aan. Automatisch frons je wel een keer bij Lili’s beslissingen, maar met de proloog over haar jeugd in je achterhoofd krijg je toch sympathie voor haar.

Lili is een kwetsbaar personage, we krijgen een ruime inkijk in haar gevoelens en gedachtegang. Heirman refereert naar Carl Gustav Jung en zijn theorie over de Persona (= hoe we met de wereld omgaan, ons masker) en de Schaduw (= de persoon die we liever niet zouden zijn). Dat is een iets diepere vergelijking, maar het klopt echt met wie Lili is. Lili probeert een andere persoon te zijn voor de buitenwereld, terwijl ze diep vanbinnen nog eigenlijk erg getraumatiseerd is. Als je in zo’n levenssituatie zit, heb je geen narcist als Ilias nodig. Zeker voor mensen die ook in een toxische relatie vastzitten zal Lili dus heel herkenbaar zijn. Je voelt de pijn die Elle Dolores Heirman zelf heeft meegemaakt in Lili, waardoor het verhaal toch extra indruk maakt. De dynamiek tussen Ilias en Lili is perfect neergezet: de vele natuurlijke en geloofwaardige dialogen leggen de pijnlijke communicatie bloot. Bovendien is Ilias ook een Marokkaan, waardoor de culturele verschillen ook aan bod komen. Hoewel hun relatie een tweetal jaar duurt, wordt Lili’s leven slechts fragmentarisch beschreven. Het hoge verteltempo is recht evenredig met je leestempo. Hier en daar gaat het verhaal bijgevolg misschien te snel, Heirman kon haar boek zeker een pak langer gemaakt hebben, want ze heeft een onderwerp met enorm veel potentieel gekozen.

Heirman toont met ‘Lik je wonden’ ook haar lef als auteur. Ze schuwt gevoelige, actuele thema’s niet. Zowat alles passeert de revue: angsten, paniekaanvallen, verkrachting, narcisme, toxische relaties, soa’s, overspel… Alles wordt echt met veel respect en sereniteit benaderd, waardoor Heirmans verhaal op elk moment toegankelijk blijft. Ze zorgt ervoor dat die heikele onderwerpen bespreekbaar worden, want bijna alles wat ze aanhaalt, is vandaag nog taboe. Heirman rondt uiteindelijk haar verhaal net iets te snel af. Sommige zaken mochten meer uitgewerkt worden, dan ging alles nog meer impact op de lezer hebben gehad. Het korte nawoord is ook nog onmisbaar voor het boek. Elle Dolores Heirman is echt een auteur van wie je als mens nog veel kan leren.

Conclusie
4,5 sterren
‘Lik je wonden’ is een sterk verhaal over toxische relaties dat geen enkele lezer onberoerd laat. Heirman is erin geslaagd alle emoties levensecht te beschrijven.

Meer recensies van debibvanlouise