Advertentie
    Demi Schoonenberg Hebban Recensent

Niemand is ooit te oud om een debuutroman uit te brengen. 'Daar waar de rivierkreeften zingen' is daar absoluut het bewijs van. Het speelt zich af in het moeras in Amerika van de tweede helft van de vorige eeuw. Kya is een jong meisje dat opgroeit in een kleine hut midden in dat moeras met haar familie, maar haar wereldje verandert voorgoed wanneer haar moeder wegloopt van het gezin en nooit meer terugkomt. Haar vader is een veteraan en een dronkaard die Kya en haar broers en zussen slaat. Het is een hard leven voor zo'n jong meisje, maar toch kent ze ook momenten van puur geluk.

Op een gegeven moment komt Kya echter alleen te staan in het moeras. Ze leert zichzelf veel over haar omgeving en hoe ze moet overleven en krijgt daarbij ook hulp van vriendelijke mensen, al zijn dat er niet veel. De meeste mensen uit het dorp kijken op haar neer en Kya voelt zich niet thuis bij hen. Kya is een heel fijn hoofdpersonage. Ze is naïef in bepaalde opzichten, maar ook heel wijs en sterk op andere vlakken. Je ziet het moeras voor je zoals zij het ziet: een wonderbaarlijke plek die haar rust en troost biedt in de vorm van dieren en planten. Mensen stellen haar telkens weer teleur, maar toch hoop je - samen met haar - telkens weer dat het haar lukt om haar eigen plek te vinden zonder dat ze zichzelf daarvoor hoeft te veranderen.

Naast het moeilijke, maar ook mooie leven dat Kya leidt in het moeras komt in het boek echter ook een moordzaak voor - een waarvoor zij, het mysterieuze en 'enge' moerasmeisje, als verdachte wordt gezien. Vooroordelen stapelen zich op en Kya krijgt een lastige tijd te verduren, één waarbij zelfs de weinige mensen die aan haar kant staan haar misschien niet bij kunnen helpen. Wat er ook gebeurt, de lezer leeft altijd mee met Kya en staat aan haar kant.

'Daar waar de rivierkreeften zingen' is een prachtig boek dat je meesleept van begin tot eind. Door de prachtige beschrijvingen en de kleurige flora en fauna die voorkomen wordt je meegesleept in een wonderlijke wereld. Het is daarnaast heel toegankelijk geschreven en heeft een onvergetelijk hoofdpersonage. Het is terecht dat deze debuutroman zo populair is, en het is nog maar de vraag of de toekomstige verfilming ooit het boek kan evenaren.

Reacties op: Prachtige debuutroman

293
Daar waar de rivierkreeften zingen - Delia Owens
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker