Wat een mooi gouden boekje dat dansen met mooie thema's samen brengt.

Diane Kooistra 29 oktober 2025
Arthur Japin heeft veel romans en kinderboeken op zijn naam staan. Scapino was zijn eerste gouden boekje voor uitgeverij Rubinstein

Charlotte Dematon is bekend van meerdere kinderboeken, ze schreef e/o illustreerde onder andere Het grote rembrandt voorleesboek en Het grote rijksmuseum voorleesboek voor deze uitgeverij.

Het boek begint in het theater waar een ballet wordt opgevoerd en de ik-figuur in het boek wordt geïnspireerd tot het vertellen van het verhaal van Scapino.

De tekst komt vanaf de eerste regels mooi poëtisch over als het ik-figuur beschrijft hoe iemand op het podium hem vrij heeft achtergelaten en liet vliegen als een vlinder.
Dit is het verhaal over iemand herkennen in het anders zijn. Daarna wordt het levensverhaal van Scapino verteld en dat begint in Italië.
Scapino wordt gepest en uitgescholden omdat hij er anders uitziet. Dan komt hij een gezelschap tegen dat hem in hun midden opneemt en hem nieuwe kansen geeft.
Wat een ontroerend en indrukwekkend verhaal voor jong en oud waarin iemand laat zien dat ballet zo mooi kan zijn.

De tekeningen zijn mooie platen om bij weg te dromen, gedetailleerd en met zachte randen en kleuren. Met pastel uitgevoerd.
Zoals vaker in gouden boekjes zit er hier ook weer een onderliggende boodschap in die aanleiding kan geven tot een goed gesprek met elkaar.
En dr tips op de laatste bladzijde nodigen uit om zelf aan de slag te gaan. Hierdoor is het ook in de klas een mooi boek om samen mee aan de slag te gaan.

Meer recensies van Diane Kooistra

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!