Twee Hollanders in Amerika rond 1860.

Dirk 20 april 2025
Bert Wagendorp mengt fictie en waarheid door elkaar in dit mooi geschreven boek. Het eerste deel , Phoenix, waar deze twee jongens, Abel en Kalle uit Winterswijk, de overtocht naar Amerika hebben gemaakt , moet je in feite niet gelezen hebben om dit te kunnen volgen. De een is fotograaf en de ander journalist. Ze besluiten voor een gerenommeerd dagblad de Amerikaanse burgeroorlog te gaan verslaan met tekst en foto's. Ze laten een speciale fotowagen bouwen door paarden getrokken. Hun opdracht is zeer duidelijk, want in die tijd blijkt het lezerspubliek te houden van de meest afschuwelijke details. Het mag gezegd zijn dat deze burgeroorlog een zeer gruwelijk feit was tussen twee legers uit hetzelfde land. De zuidelijken die de slavernij wouden behouden en de noordelijken die ze wilden afschaffen. Op het eind mengt de auteur in zijn verhaal nog een genocide, namelijk de dodelijke jacht op alle Indianen en hun bizons. Het verhaal is in feite universeel want oorlogen waar en tegen wie ook zijn altijd desastreus voor diegenen die ze moeten ondergaan. Anderzijds zijn er ook velen die er goed geld aan verdienen en die ver weg van alle leed alsnog de grote sier uithangen. Ook hier zien we deze dualiteiten. Lincoln is president en iedereen weet wat er met hem is gebeurd. Ook dat wordt mooi beschreven.

Meer recensies van Dirk