Niet verkeerd, maar niet indrukwekkend

Edwin Wassink Edwin Wassink
17 mrt 2022

Ik weet het niet zo goed met Stof, het boek geschreven door Joanne Carlton. Het is leuk, zonder enige twijfel. Het intrigeert ook, maar er had denk ik meer uitgehaald kunnen worden.

Waar gaat het over? Als je hele wereld opgaat in stof, wil jij dan nog achterblijven? Simon James is een gelukkig man. Hij heeft een mooie baan, een prachtig gezin en geniet van het leven. Tot een giftige stofwolk de wereld verwoest en hij alles verliest. Drie weken en ettelijke miljoenen doden later is het einde nabij. Er bestaan geen mirakels om de overlevenden te redden. Op de laatste dag van zijn bestaan krijgt Simon het ultieme dilemma voorgeschoteld: wil hij overleven aan de zijde van een onbekende vrouw in een verwoeste wereld, om zo het voortbestaan van de mensheid te garanderen? Of wil hij zijn leven vandaag beëindigen na het verlies van zijn vrouw en zoon? Maar ... krijgt hij nog wel de keuze?

Klinkt goed, toch? Het boek leest ook makkelijk en het verhaal zit best goed in elkaar. Maar voor mij was Simon misschien wel een te nukkige man die de kans niet wil krijgen te overleven, wordt het verwoesten van de wereld iets te snel in een hoofdstuk afgedaan en wordt er te lang om de hete brij heen gedraaid. Maar misschien moet ik het niet vergelijken met de verwoesting van de aarde zoals dat in Stephen Kings de Beproeving is gedaan…..

Geen verkeerd boek, maar het zal niet lang blijven hangen. Van mij krijgt het drie sterren.

Meer recensies van Edwin Wassink