Hartsvriendinnen
2 Vriendinnen, Anna en Francesca, groeien op als hartsvriendinnen in Piombino waar zich de hoogovens van Italie bevinden en waar iedereen uit het verhaal zo ongeveer werkt.
Beiden meiden zitten in een moeilijk gezin, waar beide vaders gewelddadig tot crimineel zijn en dat is met name voor Francesca een belemmering in alles.
Als de pubertijd naar een hoogtepunt gaat (zeg maar als het tijd wordt om het maagdenvlies te verliezen) raken de vriendinnen elkaar kwijt, maar niet in beider hart, daar blijft de liefde voor de gezworen vriendinnen gewoon voortduren, heel lang hebben ze niets meer met elkaar te maken en willen dat ook niet.
Het gegeven is simpel, een verhaal over de hormonen op weg naar een volwassen leven tegen de achtergrond van een arbeidersstad, waar geluk ver lijkt te zoeken.
Na donker hart dit boek ter hand genomen van Avallone en ook deze vond ik steengoed, een super goede schrijfster in mijn ogen die de juiste snaar weet te raken, die weet wat vriendschap inhoudt maar ook goed kan relativeren tegen een sombere achtergrond waar het zich in afspeelt.