Advertentie
    Eline Huls Hebban Recensent

Petra Kruijt (1987) heeft al een aantal romans op haar naam staan waaronder De mannenmaker en Twijfels over België. Ook schreef ze al meerdere korte verhalen voor de 'Liefde in de lucht'-serie rondom stewardess Hannah, dat inmiddels elf delen telt. De zonnebank is wederom een kort verhaal van haar hand. Het  werd eerder gepubliceerd in de zomerspecial van tijdschriften Flair en Viva.

Als Marissa gaat verhuizen, ontdekt ze dat ze wel erg veel spullen heeft. Iets te veel voor het kleine huisje waar ze gaat wonen. Ze is van plan om binnenkort de kringloop te bellen, maar tot die tijd zal haar bank in de voortuin moeten blijven staan. Als alle belangrijke dingen geregeld zijn is het tijd om eten te halen, maar wanneer ze terugkomt blijkt er iemand op haar bank te liggen. Wie is het en wat wil hij van haar?

In amper 20 pagina’s vertelt Kruijt het verhaal over deze bijzondere ontmoeting. In een goed gesprek leren de twee vreemden elkaar steeds beter kennen. De dialoog is dan ook een van de belangrijkste onderdelen in dit verhaal en dat zit goed in elkaar. Het gesprek verloopt vloeiend en er komen diverse onderwerpen voorbij, die op subtiele wijze ter sprake gebracht worden. Dat levert soms interessante wendingen op.

Maar een verhaal bestaat natuurlijk uit meer dan dialogen alleen, en daar zitten ook de knelpunten. Omdat het een kort verhaal is, is er weinig tijd om zaken uit de diepen waardoor het soms wat stroef of te gehaast verloopt. Een paar extra pagina’s hadden hier al uitkomst kunnen bieden. Met name het einde voelt vrij plotseling. Hier had wel iets meer aandacht aan besteed mogen worden. Tegelijkertijd hadden Marissa’s overpeinzingen wel iets minder aanwezig mogen zijn.

Het scheelt dat er duidelijk een klik is tussen de personages. De chemie is aanwezig en dat maakt het voor de lezer ook prettig om deelgenoot te zijn van deze interactie. Het lijken twee verschillende mensen, maar ze blijken het op verschillende vlakken erg goed te kunnen vinden met elkaar.

De invalshoek is beslist origineel te noemen. We ontmoeten vaak nieuwe mensen en het is interessant om eens in te zoomen op zo’n eerste kennismaking. Desondanks weet Kruijt niet te overtuigen. Het is een leuk en luchtig verhaal, maar het zal de lezer niet lang bijblijven. Gelukkig hebben de fans nog wel iets moois on naar uit te kijken. In januari 2021 verschijnt er weer een nieuwe roman, onder de naam Blauwdruk van geluk.

Reacties op: Kort, maar niet krachtig

3
De zonnebank - Petra Kruijt
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners