Meer dan een schaap

Eline H. Eline H. Hebban Team
6 mrt 2021

Wie had gedacht dat schapen zo interessant konden zijn. Sally Coulthard in elk geval wel. In haar nieuwste boek ‘Een kleine geschiedenis van de wereld aan de hand van schapen’ laat ze de lezer op een leuke manier kennis maken met de geschiedenis van de wereld. Dit doet ze, zoals de titel al zegt, aan de hand van schapen.

De mooie vormgeving valt direct op. Het omslag laat een landschap zien met een aantal schapen. Het lijkt bijna een kunstwerk. Het trok bij mij dan ook meteen de aandacht. De afbeeldingen gaan nog een stukje verder. Elk nieuw hoofdstuk opent namelijk met een prachtige linosnede van Sarah Price. Deze zijn stuk voor stuk fantastisch gemaakt. Daarnaast sluiten ze mooi aan op het onderwerp dat in het hoofdstuk behandeld gaat worden. Het zijn vaak korte hoofdstukken met een goed afgebakend onderwerp. Dat maakt het erg makkelijk om telkens maar één hoofdstuk te lezen.

Dat Coulthard zich goed verdiept heeft in het onderwerp is duidelijk. Er worden gedetailleerde beschrijvingen gegeven over verschillende periodes uit de geschiedenis. Allemaal hebben ze, hoe klein soms ook, een link met schapen. Uiteindelijk gaat het veel verder dan schapen en staat er soms echt een bepaalde periode of ontdekking centraal. Maar soms gaat het ook verder dan dat. Zo is er bijvoorbeeld een heel hoofdstuk waarin het gaat over onze taal en hoe schapen terug te vinden zijn onze spreekwoorden.

Alle bronvermelding staat keurig achterin, maar tussendoor wordt soms wat extra informatie gegeven via de voetnoten. Dit zijn vaak maar enkele regels. Erg fijn, want zo kun je meteen verder lezen zonder eerst te hoeven bladeren.

Al met al vond ik het een zeer fijn en interessant boek. Ik heb veel geleerd. Niet alleen over schapen. De volgende keer dat ik een schaap zie, zal ik dit boek nog in mijn achterhoofd hebben. Beslist de moeite waard.

Meer recensies van Eline H.