Advertentie
    Eline Huls Hebban Recensent

Vanessa Gerrits (1989) is een Vlaamse auteur. Ze debuteerde met Tweedehands vleugels, het eerste deel in een trilogie die ze naar eigen zeggen omschrijft als 'urban fantasy van post-apocalyptisch deeg met een smeuïge kern van romantiek en een krokant steampunkkorstje'. Naast Young Adult schrijft Gerrits ook feelgoodromans. Leef, lach, loch is het eerste deel in een nieuwe serie, 'North Ness Inn'.

Leef, lach, loch begint met het moment waarop Esme, eerstejaarsstudent Tourism & Hospitality, te horen krijgt dat haar droomstage in Fiji niet door kan gaan. Zelfs haar plan B, een stage in Egypte, is niet mogelijk. En omdat de deadline in zicht is, zit er niets anders op dan een stage bij North Ness Inn in Schotland te accepteren.

Esme kan het meteen goed vinden met collega Aileen en haar zoon Farley. Ook sluit ze vriendschap met Shaena, een van de medewerkers in de lokale bakkerij. Met behulp van haar nieuwe vrienden probeert Esme haar draai te vinden in het Schotse dorpje, al lijkt de eigenaar van de herberg niets liever te willen dan haar te zien vertrekken. Ligt het aan haar of is er meer aan de hand?

Doordat Esme later is gaan studeren, zit ze in een totaal andere levensfase dan vriendinnen van de middelbare school die direct zijn gaan studeren. Haar ex vond het niet nodig dat ze dat zou doen, dus deed Esme het niet. Haar slechte ervaringen met haar vorige relatie zorgen ervoor dat ze geen behoefte heeft aan een nieuwe relatie, laat staan een verliefdheid. Maar als het om de liefde gaat, heb je niet altijd alles zelf in de hand.

Vol enthousiasme neemt Gerrits de lezer mee in het leven van Esme. De situaties die ze schetst zullen herkenbaar zijn voor veel studenten en twintigers. Terwijl je probeert het beste te maken van je studie, probeer je ook te ontdekken wie je bent en of je vrienden nog wel passen bij wie jij bent geworden. Daarnaast worden er ook serieuze zaken zoals het hebben van een burn-out behandeld. Als lezer ben je er bovendien getuige van hoe Esme zichzelf beetje bij beetje toestaat om zich kwetsbaar op te stellen. Die liefde weet zich langzaam te ontwikkelen en dat resulteert in mooie scènes waar de liefde vanaf spat.

Het einde komt eigenlijk veel te vroeg. Het is duidelijk dat de verhaallijnen nog niet zijn afgerond en dat maakt nieuwsgierig naar de ontknoping. Als lezer ben je ook zeker nog niet klaar met Esme en de inwoners van Drumnadrochit. Het is dan ook te hopen dat het vervolg niet te lang op zich laat wachten.

Gerrits is niet vies van een lekkere allitererende titel en Leef, lach, loch doet hier niet voor onder. De titel beschrijft precies wat hoofdpersonage Esme wil: leven en lachen. Hoewel ze niet had verwacht dat die twee te combineren waren met een klein Schots dorpje. Er valt ook voor de lezer genoeg te lachen. Esme heeft een eigen kijk op het leven en dat levert veel interessante vergelijkingen en hilarische gedachtegangen op.

Met Leef, lach, loch bewijst Gerrits dat ze zich ook prima op haar gemak voelt in het feelgoodgenre. Ze heeft een heerlijke roman vol met humor en emotie afgeleverd en past daarmee prima in een rijtje met schrijvers als Lisette Jonkman en Chantal van Gastel.

Reacties op: Heerlijke, hilarisch en vol humor

51
Leef, lach, loch - Vanessa Gerrits
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners