Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Alledaagse vertellingen met een dosis liefde en mystiek

Eline van der Boog 30 juli 2021 Hebban Recensent
Iets ongewoons ontdekken in een alledaagse situatie, dat is waar magisch-realistische verhalen over gaan. Zo ook Een jonge vrouw uit Vierhouten en andere verhalen van Dick van Zijderveld. De verhalenbundel begint met het titelverhaal Een jonge vrouw uit Vierhouten waarin twintigers Leo en Saskia na hun vakantie in Italië stranden op station Driebergen. Het daaropvolgende moment is Saskia plotseling op mysterieuze wijze verdwenen, en blijft Leo met vragen achter. Ook in het verhaal Late Lente verdwijnt iemand, ditmaal de hoofdpersoon die zich plotseling in de middeleeuwen bevindt. In Verstoring verschijnt er juist iets, en wel een The Circle-achtig bedrijf dat ineens voor een willekeurige wandelaar in het polderlandschap opdoemt.

Een jonge vrouw uit Vierhouten en andere verhalen bevat een tiental verhalen die vol zitten met onverwachtse verdwijningen en verschijningen. Ze krijgen in de verhalenbundel vorm als onder meer een minnaar (Net als vroeger), een lied (Elise) of iets decoratiefs (Déjà Vu) Hierna is er telkens iets onherroepelijk veranderd in het korte verhaal. Van Zijderveld zet op deze manier een metamorfose in gang waar de personages in het verhaal mee om moeten zien te gaan. In Treurtniet en Vogelsang – het langste verhaal uit de bundel – lijken schrijver en personage in afwisselende hoofdstukken elkaars pad te kruisen tijdens een vakantie in Griekenland. Geïnspireerd door de mythe van Ariadne die Theseus met een wollen draad uit het labyrint van de Minotaurus zou hebben gered, vindt Vogelsang zijn doorbraak als schrijver. Treurtniet blijft echter twijfelen over zijn toekomst, waarna de twee in het laatste hoofdstuk weer met elkaar lijken te versmelten.

Van Zijderveld studeerde sociologie en deed na zijn studie wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast was hij hoofdredacteur van een literair tijdschrift en schrijft hij informatieve teksten. Een jonge vrouw uit Vierhouten en andere verhalen is een heruitgave van zijn bundel Late Lente. Behalve korte verhalen schrijft Van Zijderveld novelles en romans, waaronder Achterhaald verleden en Doedelzakspel. Zijn werk kenmerkt zich door een magisch-realistische inslag met een dosis psychologie. Van Zijderveld werkt in Een jonge vrouw uit Vierhouten en andere verhalen interessante ideeën uit. Wat zou je als schrijver doen als je het personage uit jouw roman zomaar tegen het lijf liep? Is tijdreizen mogelijk? Zou je net als Victor uit Genoegdoening ook wraak nemen als je ontslagen zou worden? Of zijn dit allemaal slechts hersenspinsels van de hoofdpersonages? Het mystieke intrigeert eveneens, zo is Verdwaald een verhaal met een meerduidig slot.

Een ander terugkerend thema in de verhalenbundel Een jonge vrouw uit Vierhouten en andere verhalen is dat de – vaak mannelijke – hoofdpersoon op zoek gaat naar een uit het oog verloren vrouw. Vaak gebeurt dit per ongeluk, zoals in Reünie. Omdat dit in bijna ieder vertelling gebeurt, zorgt dit ervoor dat de verhalen op elkaar gaan lijken. Na wat ongemakkelijke toenaderingspogingen van de mannelijke hoofdpersoon, realiseert de ogenschijnlijk onbereikbare vrouw zich dat ze toch wel veel om hem geeft. Deze plotwending wordt meermaals gebruikt. Gelukkig geeft Van Zijderveld ieder verhaal een eigen, onverklaarbare draai. Hierdoor wordt de bundel niet monotoon en voorspelbaar. Een jonge vrouw uit Vierhouten en andere verhalen is een vlot geschreven bundel. Van Zijderveld biedt bovendien ruimte aan gedetailleerde beschrijvingen van de emoties en omgevingen van de personages. Een aanrader voor liefhebbers van alledaagse vertellingen met een vleugje liefde en mystiek.

*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik een recensie-exemplaar ontvangen van de auteur. Mijn recensie van "Een jonge vrouw uit Vierhouten en andere verhalen" is ook te lezen op elineschrijfthier.nl.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Leen (27) zit gevangen in een kelder. Pas als hij zelf begrijpt waarom, zal zijn moeder hem vrijlaten. Literaire thriller. Spannend en aangrijpend. Vakantietip!

Stemmen laat de kracht van taal laat zien. Bijzonder knap hoe Boekwijt erin slaagt warmte en kou en hoop en verdriet in enkele zinnen te vangen.