Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Voor ieder een kleine hel

Eline van der Boog 26 juni 2018 Hebban Recensent

Als Vera te horen krijgt dat ze uitgezaaide kanker heeft, gooit dit haar leven en dat van haar jongere broer Max in een klap nog meer overhoop. Max verblijft op dat moment in het Franse havenstadje Dieppe om “de herinnering aan een onbezorgde tijd op te zoeken.” Een goed moment om terug te denken aan de fijne vakantie die hij er met zijn zus, opa en oma heeft gehad vlak voordat hun ouders gingen scheiden.

Toch betekent de herinnering aan Dieppe voor Vera niets zorgeloos; het met krijtrotsen bezaaide strand en de onmetelijke zee deden haar tijdens die onbezorgde vakantie eerder denken aan haar andere broertje, Menko, die op zijn tweede verdronk. Nu Max vanuit Dieppe in allerijl terugkeert naar Nederland om Vera in de laatste fase van haar ziekte bij te staan, openen de kleine hellen uit hun jeugd zich langzaam maar zeker. Zijn Vera en Max in staat om het verleden voorgoed achter zich te laten?

Kleine hellen, de debuutroman van Anne Moon Disko (een pseudoniem), behandelt een aantal zware thema’s als dood, verlies, spijt en ziekte. Toch blijft de novelle erg aan de oppervlakte. Het verhaal wordt in een bijna lichtvoetige stijl verteld. Disko speelt met tijd en verhaalperspectieven. In korte, haast fragmentarische hoofdstukjes wordt de lezer heen en weer geslingerd tussen verschillende personages en gebeurtenissen uit het heden en verleden wat soms voor wat verwarring zorgt. De titel ‘kleine hellen’ refereert aan Marissa Nadler’s melancholische plaat Little Hells uit 2009. Net als de artiest worden broer en zus omringd door dood en verderf. Een verdriet dat – zoals een review over Little Hells treffend weet te omschrijven – “will either kill you or keep you going.”

Want ondanks de zekere lichtheid in de schrijfstijl van Disko is Kleine hellen geen vrolijk boek. De jeugd van Vera en Max werd overschaduwd door de dood van hun broertje Menko en resulteerde uiteindelijk in de scheiding van hun ouders. Nu Vera terminaal ziek is zal ze nooit haar proefschrift kunnen afronden. Max is het als beeldend kunstenaar nog steeds niet gelukt om zijn zus op het doek af te beelden: “Hij wil het wel, maar hij weet niet hoe.” Zelfs in de liefde delen broer en zus hun leed met dezelfde partner: Monica. Deze driehoeksverhouding zet het oud zeer nog meer onder druk als het Monica wel lukt om Vera in haar huidige staat in houtskool te schetsen (en er voor haar een zekere kleine hel losbreekt).

Met Kleine hellen levert Disko geen bijzonder, maar wel een bijzonder mooi debuut in de zin van het prachtige woordgebruik en de beeldende volzinnen die met grote regelmaat in de novelle aanwezig zijn. De wisselende perspectieven, de open plekken en de onheilspellende sfeer die onder de oppervlakte borrelt maken het vervolgens niet tot een hel om deze novelle nog eens te herlezen.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?