Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een fantastisch kinderboekendebuut

Eline van der Boog 03 augustus 2021 Hebban Recensent
Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers van Chinouk Thijssen volgt de tienjarige Lúcia Flores. Lúcia is geboren in Spanje en woont sinds haar tweede samen met haar ouders in Nederland. Een paar jaar geleden is haar opa, abuelo Hugo, overleden. Ze mist hem nog steeds ontzettend veel. Wanneer Lúcia in een droom haar opa tegenkomt, wenst het meisje niets liever dan een avontuur te beleven met haar opa. Het liefst in de bijzondere wereld waar zij over heeft gedroomd. Intussen maken Lúcias ouders zich behoorlijk ongerust om de wens van hun dochter. Gelukkig weet de dokter Lúcias gedrag wel te verklaren: ze heeft gewoon een beetje koorts en zal rust moeten houden. Als Lúcia ’s nachts een stem hoort en via de koelkast in een andere wereld terechtkomt, blijkt dat abuelo Hugo de hulp van zijn kleindochter dringend nodig heeft!

Als Lúcia haar ogen opent, ziet ze dat ze op een mysterieus treinstation staat. Hier vertrekt De Welbefaamde Betoverde Limotrein naar het Land van Coleoptera. Daar zwaait koningin Polyphaga de scepter. In de trein maakt Lúcia eerst kennis met Johannes Groen de Heer de Conducteur en ontmoet ze in de verschillende coupés de meest wonderlijke wezens en personages die allemaal haar gedachten kunnen lezen. Na een toverachtige treinrit leert Lúcia dat het Land van Coleoptera normaal gesproken een vredige wereld is waar overledenen een fijn leven kunnen leiden. Wanneer ze honderd jaar zijn, worden ze door de aaskevers naar gene zijde gebracht. De aaskevers zijn nu door koningin Polyphaga vervloekt waardoor ze maar mensen naar de poort van gene zijde blijven sturen. Waarom vervloekte koningin Polyphaga de aaskevers? En kan Lúcia haar opa op tijd helpen om de vloek ongedaan te maken?

Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers is het kinderboekendebuut van Thijssen die bekend is van haar spannende thrillers voor jongvolwassenen. Zo scheef ze onder meer Je hebt één nieuwe volger, Gegijzeld en de Truth or Dance-trilogie. In een vlotte schrijfstijl neemt Thijssen in haar eerste kinderboek de lezer mee in de fantastische wereld waar Lúcia Flores en abuelo Hugo samen strijden om de vloek van de aaskevers te stoppen. Het verhaal doet met vlagen denken aan een combinatie van Alice in Wonderland en Harry Potter en voor jonge lezers is dit een geweldige manier om met het genre in aanraking te komen. Ondanks het tempo neemt Thijssen de tijd om Lúcia de wereld te laten verkennen. Hierdoor blijven het fantasievolle verhaal en de obstakels die de personages onderweg tegenkomen, geloofwaardig en begrijpelijk.

Het verhaal leest dus als een (limo)trein. De scènes worden daarbij treffend ondersteund door prachtige, ‘Burtonesque’ illustraties van Stefan Yamá Cab. Hoewel Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers op het eerste gezicht een luchtig fantasieverhaal lijkt (en dat in zekere zin ook wel is), snijdt het toch een zwaar thema aan. Namelijk het missen van een overleden dierbare. Voor jonge lezers die hetzelfde meemaken, kan dit boek op speelse wijze helpen met het leren begrijpen van de eigen gevoelens en verlangens omtrent de overleden persoon. Thijssen stopt in Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers een hoop interessante namen. Rijdt De Welbefaamde Betoverde Limotrein stiekem op limonade? Heeft het Land van Coleoptera iets te maken met de Egyptische koningin Cleopatra? En zien we Meneer Wolkers (al schrijvende?) nog eens terug? Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers is het eerste deel in de Lúcia Flores-reeks. Lúcia zal dus niet alleen nog meer avonturen gaan beleven, maar misschien ook wel antwoord krijgen op deze vragen!

*Mijn recensie van "Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers" is ook te lezen op elineschrijfthier.nl.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.