Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Urgente semi-autobiografische roman over verslaving, analfabetisme en verwaarlozing

Eline van der Boog 11 februari 2022 Hebban Recensent
Amsterdam, 1970. In Wodka & Ranja van Yvonne Sonke is de zesentwintigjarige Ria zojuist bevallen van zoon Menno. Het jongetje is een zorgenkindje en wordt naar de couveuse afdeling van het ziekenhuis gebracht. Voor alcoholiste Ria komt dit niet als een verrassing. Het is haar tijdens haar zwangerschap namelijk niet gelukt om geen alcohol te drinken. Hierdoor heeft Menno een lage hartslag, ademhalingsproblemen en vermoeden de artsen dat hij doof en slechtziend is. Terwijl Menno in het ziekenhuis ligt, draagt Ria thuis zorg voor haar dochters Jasmijn en Imke. Ook deze verantwoordelijkheid valt haar zwaar. Ria’s ex-man is, voordat ze beviel, vertrokken vanwege haar drankprobleem. De woning is één grote chaos, en Ria’s nieuwe vriend Jacob zorgt er alleen maar voor dat de jonge moeder nog meer drinkt dan voorheen.

Omdat Ria vaak dronken thuiskomt van de kroeg en vervolgens haar roes ligt uit te slapen, doet de vierjarige Jasmijn veel klusjes in huis. Ze maakt boterhammen voor haar zusje en doet boodschappen voor haar moeder. Jasmijn vindt het erg leuk om naar school te gaan, maar haar moeders drankverslaving zorgt ervoor dat ze vaak te laat komt, of een ochtend thuis moet blijven. Met hulp van buurvrouw Corrie staat het gezin al een tijdje onder toezicht van de Kinderbescherming. Regelmatig komen er hulpverleners over de vloer. Ria heeft haar dochters geïnstrueerd dat ze niet veel los mogen laten over hoe hun dagen eruitzien, en zeker niets mogen vertellen over hun moeders drinkgedrag. Ria doet erg haar best om de alcohol uit het zicht van de meisjes te houden, maar als ze stomdronken is lukt dit niet meer. Vooral Jasmijn is een oplettend kind dat al snel ontdekt dat het ‘water’ dat haar moeder drinkt geen gewoon water is, maar wodka.

Wodka & Ranja is het debuut van Sonke. Het boek is gebaseerd op enkele herinneringen van de auteur die ze heeft verweven met fictieve verhaalelementen. In een vlotte schrijfstijl volgt het eerste deel van deze semi-autobiografische roman moeder Ria die opstaat met een glas wodka en gaat slapen na liters bier en een kopstoot te hebben gedronken in de kroeg. Haar drankprobleem slokt haar zo erg op dat Ria nauwelijks haar pasgeboren zoon Menno in het ziekenhuis bezoekt. Ria worstelt daarnaast met een groot schuldgevoel jegens haar dochters, maar de drank wint het iedere keer: “De drank heeft mij volledig in haar macht en ik kan haar niet weerstaan. De drang om te drinken is groter dan de liefde voor mijn kinderen.” Er zijn dagen dat het beter gaat en Ria haar dochters zelf een glas ranja inschenkt, maar de lezer krijgt al snel in de gaten dat Jasmijn en Imke steeds meer worden verwaarloosd.

Halverwege het boek springt Wodka & Ranja naar 1972. Sonke wisselt van perspectief en de lezer volgt nu de zesjarige Jasmijn. Het meisje constateert dat er bijna nooit vers eten in huis is. Ze moet de vieze lakens van haar zusje Imke verschonen die nog altijd in bed plast. Daarnaast is ze bang voor Jacob die vaak met een glaasje teveel op in hun appartement rondhangt. Jasmijn en Imke zijn ongewassen en ondervoed. Ze eten weinig en ongezond; er is nauwelijks geld omdat moeder Ria alles opmaakt aan drank. Sonke schrijft sterk en opbouwend over levens die van buitenaf vaak bekritiseerd worden, en waar nog veel passende steun door hulpinstanties geboden moet worden. Door de ogen van het meisje wordt de toestand hartverscheurend om te lezen. Met Wodka & Ranja steunt de auteur Stichting Het Vergeten Kind, en biedt ze tegelijkertijd een urgent inkijkje in het complexe leven van gezinnen met verslaafde en analfabete ouders.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.