Recensie Unlocked
De cover van dit boek past qua illustratie stijl bij de vorige boeken, alleen persoonlijk vind ik hem wat minder. Alle felle kleuren en Sophie, die op Silveny vliegt maakt dat het boek toch een beetje een kinderlijke indruk geeft. Dit past niet meer bij hoe het verhaal is ontwikkeld over de acht vorige delen. Sophie is nu ook een jonge vrouw in plaats van het jonge meisje dat ze was in deel 1. Desalniettemin is de illustratie op de cover weer prachtig gedetailleerd en maakt nieuwsgierig naar de inhoud.
Allereerst wil ik zeggen dat dit boek anders was dan wat ik ervan had verwacht. Ik was in de veronderstelling dat dit boek echt een extra deel was voor tussendoor en dat de novella achterin een extra verhaal zou zijn, die niet essentieel is om te lezen. Wat bleek ik ernaast te zitten! Dat komt ook wel, omdat ik de flapteksten van de serie niet meer lees uit angst voor spoilers.
In de eerste delen van het boek krijgen we informatie over onze favoriete personages en over alle Lost Cities. Overal staan illustraties bij en het is zo tof om alle gezichten te zien bij personages, die je al zo lang volgt. De informatie is niet nieuw, maar het is leuk en handig om terug te lezen. Er is immers zoveel gebeurd in de acht voorgaande delen. Naast informatie staan er ook recepten in om zelf de elfen gerechten na te maken, zoals Mellow melt. Op meerdere plekken in het boek bevinden zich geïllustreerde bladzijden met portretten van alle personages en ook iconische scenes. De illustraties zijn volledig ingekleurd en woorden kunnen niet omschrijven hoe prachtig te zijn. Alleen al daarom hoort dit boek in de collectie van een Keeper fan.
De laatste 1/3de van het boek bevat de novelle. Ik was in de veronderstelling dat dit een extra verhaal was, maar niets bleek minder waar. De novelle begint waar deel acht eindigde en we zien een duistere werkelijkheid. De Neverseen heeft een ingreep verricht met grote gevolgen voor Keefe, een van Sophie’s vrienden en een belangrijk hoofdpersonage. Dit keer krijgen we niet alleen scènes vanuit Sophie, ook Keefe komt aan het woord. Hierdoor voelt alles nog zoveel duisterder. De wereld staat op zijn kop en iedereen maakt heftige veranderingen door. Het is lastig uit te leggen zonder spoilers te geven. De novelle eindigt op een punt waarvan je had gehoopt dat het voorkomen kon worden. Het wachten op deel negen gaat als een eeuwigheid aanvoelen.
Unlocked krijgt van mij 5/5 sterren! Waar blijft het volgende deel!