Advertentie

Joodse soldaten in Duitse dienst dat klinkt erg bizar gezien de Jodenvervolging door de Duitsers. Als geschiedenis liefhebber wil je daar dan natuurlijk meer van weten.

Dit boek geeft dan ook heel duidelijk weer dat er inderdaad Joodse soldaten in het Duitse leger zaten. Vanaf de Pruisische Oorlogen, onder keizer Wilhelm II en zelfs onder Hitler. Tijdens de oorlogen in het Pruisischerijk en later keizerrijk kwam men soldaten te kort. Dus deed men een oproep onder alle burger, ongeacht welk geloof zich te melden voor de dienstplicht. Zo gebeurde het dus dat er Joodse soldaten onder de wapenen gingen. Deze soldaten vocht voor hun Vaderland, maar hadden weinig tot geen mogelijkheden op te klimmen op de militaire ladder.

Tevens namen ze deel aan de eerste wereld oorlog en vele haalden onderscheidingen voor getoonde moed, wat dat ook moge betekenen. Toen Hitler het voor het zeggen kreeg werden deze Joodse Oorlogshelden en Veteranen op harde wijze weer op hun plaats gezet en we weten allemaal waar dat toe geleid heeft : Jodenvernietiging, ja zelfs de Joden die voor hun Duitsland gevochten hadden. Uiteraard waren er uitzonderingen, want ondanks de naziwetten verbood dat vanaf 1935 mensen met joods bloed, ook al was één grootouder joods, toe te treden tot het leger, werden er toch genoeg hoge officieren van gemengde joodse afkomst of die getrouwd waren met een joodse in dienst terug te vinden. Alle hadden een verklaring van Hitler ontvangen dat zij ariër waren. Eind 1944 werden deze officieren alsnog het leger uitgezet en trokken de nazi-autoriteiten hun niet-joodverklaringen in.

Het boek geeft goed inzicht over hoe en wat, met foto´s, brieven, citaten uit boeken over deze tijd. Info over de belangrijkste Joodse Militairen, of beter gezegd van de marine, daar had men als Jood nog wel eens de kans ver te komen. Deze personen leer je kennen in het boek. Het boek bevat een prima bronvermelding. Kortom een mooi en verzorgd naslagwerk die eigenlijk iedere geschiedenis liefhebber zou moeten lezen. Interessante kost.

Reacties op: Interessant

2
Joodse soldaten in Duitse dienst 1814-1945 - Bas de Groot
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,95
E-book prijsvergelijker