Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Liefde op latere leeftijd

Eus Wijnhoven 26 april 2024
Howard Jacobson (Manchester, 1942) is een schrijver en journalist die graag de Brits-Joodse gemeenschap op de korrel neemt. Hij is auteur van een twintigtal romans en een tiental non-fictie titels. Met zijn De Finkler kwestie won hij in 2010 de Man Booker Prize. Zijn werk wordt getypeerd door een droogkomische stijl.

Leef een beetje! gaat over oude mensen die enerzijds kampen met hun verleden, maar anderzijds nog volop in het leven (willen) staan. Zo is daar de chagrijnige en dominante Beryl Dusinberry die haar personeel ronduit als slaven behandelt en hen racistisch bejegent. Aan de andere kant is er de graag geziene, uiterst gesoigneerde negentiger Shimi Carmelli waar Noord-Londense weduwen zich aan vergapen. Hij loopt nog als een kievit, is erudiet, “kan spreken zonder speekselvloed en kan zelf zijn knopen dichtmaken”. Alles willen de dames, veelal in goeden doen, uit de kast halen om de man te plezieren.
In het verleden was Beryl een schoonheid en gezien haar leeftijd maakt zij zelfs nu nog indruk op mannen. Vele avontuurtjes heeft zij beleefd, enkele huwelijken versleten. De kinderen die daaruit zijn voortgekomen, beschouwt zij als blok aan haar been. Als zij kans ziet de charmante Carmelli te versieren, laat zij die zich niet ontnemen.

Beryl heeft buiten Shimi’s karakter gerekend. Hij geniet van zijn vrijgezellenbestaan en, ook al erkent hij de schoonheid van Beryl, laat zich niet vermurwen. Soms weet hij echter niet of hij toch stiekem naar haar verlangt. Steeds vaker ontmoeten de negentigers elkaar en weten een nieuwe draai aan hun leven te geven.

Leef een beetje! is soms rauw (de demente Beryl), vaak komisch (wederom Beryl) en aandoenlijk (Carmelli). Het in 2019 verschenen boek over liefde op latere leeftijd is nog altijd meer dan de moeite van het lezen waard!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eus Wijnhoven

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?