Wat een emotioneel, spannend en magisch ya-verhaal met buitengewone personages!
Ik zat bij bepaalde scènes op het puntje van mijn stoel en op het einde wou ik het boek wel door het huis gooien. Een boek dat dit kan, smaakt naar meer!
Lara en haar vrienden zijn anders dan de rest. Eigenlijk zijn ze buitenbeentjes in hun klas en horen ze er door hun uiterlijk en gedrag nooit echt bij. Totdat ze allemaal deelnemen aan het mysterieuze geesten oproepen via een ouijabord en hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Tijdens het uitvoeren van hun spel verwacht niemand dat er echt een geest gaat antwoorden, maar de waarheid blijkt anders. Bang geworden verbreken ze het contact en het lijkt alsof er niets gebeurd is. Niets is minder waar. Snel wordt duidelijk dat hun onbezonnen actie verregaande gevolgen heeft.
Als Lara naar huis wandelt, voelt ze zich begluurd en als ze haar kamer binnengaat, blijkt ze niet meer alleen. Daniel jaagt Lara schrik aan, want iemand van de overzijde, die contact zoekt via je computer en chaos veroorzaakt :”Dat is angstaanjagend of op zijn minst gezegd vreemd”. Stilaan leert Lara haar indringer beter kennen en samen gaan ze op zoek naar een manier om Daniel terug naar de plaats te brengen waar hij thuishoort. Hun relatie verdiept zich en deze jongen blijkt naast een geest veel meer te zijn. Is hij wel slecht, zoals eerst gedacht, of is er meer aan de hand? Opeens is er naast Daniel nog bezoek en het ziet er naar uit dat je dit echt niet wilt tegenkomen. En wil Daniel nog wel terug of heeft hij andere plannen?
Vanaf dat moment start een razend spannend verhaal waarbij het gewone en bovennatuurlijke moeiteloos samenvloeien.
De auteur sleurt me niet alleen haar wereld binnen, maar ze slaagt erin om me emotioneel te raken. Door een bepaalde twist verandert het aparte verhaal immers van een boek vol onderhuidse dreiging en actie in een ontroerende vertelling. De auteur schakelt moeiteloos van het ene gedeelte naar het andere en verrast me meermaals met onvoorspelbare wendingen, waardoor dit grimmige sprookje me alleen nog meer fascineert. Het is onmogelijk om dit boek nog neer te leggen en ik lees het boek in één ruk uit.
Inge Sleegers heeft een erg prettige schrijfstijl, leeft zich in in de wereld van haar doelgroep en heeft een origineel verhaal bedacht. Door haar levendige karakters en thema’s als anders zijn, erbij willen horen en verliefdheid en vriendschap te combineren met het buitengewone is dit een boek als geen ander. In het ogenschijnlijk eenvoudige verhaal zitten belangrijke thema’s als identiteit, vertrouwen en afscheid verstopt. Op het einde geeft ze ook nog een subtiele boodschap mee. Hoewel dit eigenlijk een young adult boek is, ben ik er zeker van dat het ook door volwassenen graag gelezen zal worden door zijn aparte insteek en realistische personages. Inge schrijft blijkbaar graag voor jongeren, omdat zij alles intenser beleven. Na De kilte van een zomernacht voel ik me dan ook een zestienjarige, want dit boek heb ik niet gelezen, maar beleefd!
De jonge auteur heeft een filmische young adult geschreven en ik zat gewoon midden in het huiveringwekkende avontuur. Eigenlijk hoop ik op een vervolg na het bizarre einde. Dit was voor mij speciaal, maar het had meer uitgewerkt mogen worden of er moet gewoon een tweede boek komen. Nu blijf ik immers met veel vragen en het verlangen naar meer achter.
Hou je van een boeiende young adult met een paranormaal tintje, een tikje horror, emotie en een grenzeloos liefdesverhaal met onverwachte plottwists: “Dan is De kilte van een zomernacht echt een aanrader”.
**** en halve ster
Meer leuke recensies lezen? Ga snel naar https://indeboekenkast.com/