Wow, wat is Schim een knappe surrealistische nachtmerrie!
De proloog laat er geen twijfel over bestaan. Dit is een thriller die zich als een film afspeelt. Nee, geen ellenlange hoofdstukken met uitgebreide karakterbeschrijvingen, deze auteur kiest voor een flitsende start die dadelijk intrigeert en doet verder lezen.
Na de mysterieuze start komt de trieste wereld van de auteur Mason Robins in beeld. Amper drieëndertig is hij, maar in de filmwereld is hij blijkbaar enkel nog interessant genoeg voor reclamespots. Ondanks de financiële moeilijkheden die zijn gezin heeft, blijft hij weigeren en hopen op betere opdrachten dan wat zijn manager suggereert. Toch kan hij door de situatie niet meer slapen, heeft hij huwelijksproblemen en zoekt hij s 'nachts advies in zelfhulpboeken. Wanneer hij het boek van een populaire en aparte "goeroe" leest, verandert zijn leven.
Als hij dan ook nog een kaartje in zijn jaszak ontdekt is dit het begin van een nieuwe toekomst.
Eerst lijkt hij in de Wildclub inderdaad een winnaar te worden. In deze wereld, waar weird en creepy normaal zijn, kan alles maar blijft de droom een droom?
Wanneer het dochtertje van Mason verdwijnt blijkt dat niets is wat het lijkt. Om haar terug te krijgen neemt hij deel aan een maf experiment. Mason weet niet meer wat hij moet geloven. In zijn zoektocht kan hij eigenlijk niemand vertrouwen en toch heeft hij hulp nodig.
Schim is niet alleen ongelooflijk spannend, maar speelt voortdurend met de waarheid. Surrealistische taferelen en heftige scènes zorgen ervoor dat ik, net als de acteur, alle kanten opgeslingerd wordt en niet meer weet wat verbeelding of realiteit is.
Wanneer ik denk dat ik niet nog meer verrast kan worden, komt het einde eraan en dat is waanzinnig. Als het boek dichtgeslagen is, blijft deze plot nog lang in mijn hoofd nazinderen.
Lydia van Houten had enkel haar andere karakters nog wat meer mogen uitwerken, dan had ik deze beeldende en grimmige thriller nog beter gevonden, maar dat is een klein detail.
Het hoofdpersonage Mason evolueert wel en sleurt me genadeloos mee in zijn waanzinnige rollercoaster. Mason zijn ervaringen, hoewel eigenaardig, zijn zo meeslepend verteld, dat ik deze bovennatuurlijke reis voel en zelf onderneem.
Korte hoofdstukken met kernachtige, maar impactvolle zinnen doen me soms snakken naar adem, dan staar ik weer vol ongeloof voor me uit en na het einde kan ik enkel denken dat ik meer wil van dit.
Schim is een onheilspellende thriller met een magnifiek einde!
****en halve ster
Meer leuke reviews lezen, kijk op indeboekenkast.com
Wow, wat is Schim een knappe surrealistische nachtmerrie!
Schim is een onheilspellende thriller met een magnifiek einde!
****en halve ster
Meer leuke reviews lezen, kijk op indeboekenkast.com