Farmaceutische misstanden in schril contrast met zorgzaamheid voor vrienden en familie.

Gerie222 02 juli 2025
Deze spannende roman van Frank Peters is uitgeven door uitgeverij Waaijhof. Het is het vervolg van “Meisje bij het Venster”, en hoewel het leuker en gemakkelijker is om beide boeken in de juiste volgorde te lezen, kun je ze uitstekend los van elkaar in willekeurige volgorde lezen.

In Drenkman leven we weer mee met Rik Wolters en Sandra Molenaars, die dit keer verslag doen van misstanden in de farmaceutische industrie en wel bij Mires Pharma. Een bedrijf gevestigd in Luik, waar vooral buitenlandse studenten zich hebben aangemeld om als proefpersoon te fungeren bij een nieuw te ontwikkelen medicijn. Dit medicijn echter heeft nare bijwerkingen, die in sommige gevallen zelfs de dood tot gevolg hebben. Het bedrijf probeert testgegevens te verdoezelen en alle betrokkenheid bij een aantal overlijdens weg te poetsen. De ontdekker van de paddenstoeltjes waar het bedrijf hun medicijn van maakt, Gerard Rapaille, krijgt echter last van gewetenswroeging en verdwijnt, met zijn onderzoeksgegevens. Hij klopt aan bij Sandra en Rik.

Rik ondergaat de grootste karakterontwikkeling in dit verhaal. Niet alleen moet hij zijn aandeel in de bekoelde relatie tussen hem en Sandra onder ogen zien, maar ook het trauma van zijn verdwenen broer Joes verwerken. Dit weet de auteur op zeer ontroerende wijze met zijn verhaal over de Drenkman, een lokale legende, te verweven.

Aan het begin van de roman worden wat veel mensen opgevoerd, maar gaandeweg wordt ieders rol duidelijk.

Kortom: een prachtig boek waar misstanden in de farmaceutische industrie in schril contrast staan met de fundamentele zorgzaamheid en verantwoordelijkheid voor vrienden en familie.

Meer recensies van Gerie222