Hoe kwikzilver het leven van mens, fae en vampier beïnvloedt.

Gerie222 24 april 2025
Een heerlijk dik boek in het genre Fantasy/Romantasy, geschreven door Callie Hart en uitgegeven door de Boekerij. De vertaling is van de handen van De Vertaalzusjes en Anne-Marieke Buijs.
Het is een hardcover uitgave met hele mooie sprayed edges met meerkleurige vlinders op een achtergrond van gebladerde takken. De hardcoveromslag zelf is donkerblauw, met daarop twee gekruiste zwaarden in zilver gedrukt, tegen een achtergrond van dezelfde gebladerde takken als de sprayed edges. De papieren beschermkaft heeft Kingfisher op de voorkant staan en flaptekst op de achterkant. De binnenkant van de papieren beschermomslag heeft een alternatieve voorkant en informatie over de schrijfster. De binnenkant van de hardcoveromslag en die eerste pagina zijn gereserveerd voor een gedetailleerde kaart van het rijk van de Fae, een volk bestaande uit lange mensen, met puntige oren en verlengde hoektanden. Zij kunnen magie bedrijven en zijn hoegenaamd onsterfelijk.

Saeris, een mensenkind uit Zilvaren, de zilveren stad, komt tot haar grote verbazing door een poel vol kwikzilver in het rijk van de Fae terecht. Klaarblijkelijk bestaat het volk dat zij alleen maar uit sprookjes kent, toch echt. En hoe!
Saeris wil niets liever dan terugkeren naar Zilvaren, om haar broertje en Elroy, de smid die zich over hen ontfermd heeft na de dood van hun moeder, te helpen. Het leven in Zilvaren is heel hard voor de mensen die de pech hebben in de derde wijk te wonen. Het blijkt dat Saeris een gave heeft waardoor Kingfisher haar nodig heeft om relieken te maken om de Fae te beschermen. Kunnen zij samen de Fae redden? En kan Saeris terugkeren naar haar broertje en Elroy?

Voor in het boek staat een enigszins overbodige namenlijst, met aanduidingen hoe de namen uitgesproken dienen te worden. Aangezien ik het boek niet voorlees, is dat voor mij niet zo zinvol. Ik geef de namen in mijn hoofd een klank die ik er bij vind passen, ook als dat niet overeenkomt met de uitspraak uit de lijst.

Het verhaal is heel mooi, precies wat ik verwacht van fantasy. Een gevecht tussen goed en kwaad, personages van wie je niet precies weet wie er 100% bij de goeden horen, feeën, vampiers, mensen en allerlei andere verschijningsvormen, zoals vuurelfen, waterelfen, en verschijningen zo vreemd dat er geen naam voor is. Magie en alchemie. Een onbetrouwbare Faekoning, een ronduit slechte mensenkoningin, een dodelijke Vampierleider en twee hoofdpersonages die tegen wil en dank toch verliefd op elkaar worden.

De dilemma’s die Saeris en Kingfisher voor hun kiezen krijgen, zijn echt niet te doen, doordat hun belangen steeds tegenstrijdig zijn. Kiezen ze voor zich zelf of voor het belang van het volk? Wat als dat jouw volk niet is? Het levert een spannend boek op met hier en daar expliciete seksuele beschrijvingen.

Kortom: Een superspannende romantasy waarbij de zinderende aantrekkingskracht tussen het mens Saeris en de fae Kingfisher centraal staat in de reeds eeuwen durende strijd tussen Fae en Vampiers. Hopelijk komt er een vervolg.

Meer recensies van Gerie222