Een geraffineerde ingemetselde religieuze maakt wonderen mogelijk vanuit afgezonderde kerkkluis.
Annemarie Ros – Het wonder van het Noorden.
Via de leesclub van Hebban mocht ik deze roman ontvangen. Het is de debuutroman van Annemarie Ros en uitgegeven door Harper Collins.
Voor de kaft is een foto gebruikt, die al eerder voor een andere roman is gebruikt. Dit kan verwarring scheppen. Ook lijkt de prominent in beeld gebrachte hanger een aandeel in het verhaal te hebben, maar dat is niet zo.
Het verhaal draait om de jonge Margaretha, die ongetrouwd zwanger is geraakt. Wanneer het haar duidelijk wordt dat haar vriendje zijn verantwoordelijkheid niet zal nemen, maar zelfs voornemens is te trouwen met een meisje dat beter bij zijn stand past, neemt Margaretha het drieste besluit zich te laten inkluizen in de kerk in Groningen. Op die manier wil ze zich meer tijd gunnen om een passende oplossing voor haar probleem te vinden.
Vanuit haar kluis is zij getuige van een moord. De moord zet een heel scala aan spannende gebeurtenissen in gang.
Een inkluizing wil zeggen dat een religieuze vrouw zich liet inmetselen in een kleine uitbouw aan de kerk. Naar binnen in de kerk was er vaak een mogelijkheid om met de priesters in de kerk te spreken. Naar buiten was er een raam waardoor de kluizenares met het volk kon spreken. Zo kon zij het volk met raad bijstaan bij diverse vragen die het volk aan haar kon stellen. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met een echtgenoot die mishandelt, of advies met betrekking tot zwangerschap of ouderschap.
Het boek is gebaseerd op de waargebeurde inkluizing van een jonge religieuze in de kerk in Groningen, een bijzondere gebeurtenis die in de Middeleeuwen vaker voorkwam. In vrijwel iedere grotere kerk schijnt wel een inkluizing plaatsgevonden te hebben.
Deze roman geeft heldere uitleg over het fenomeen inkluizing en de redenen die vrouwen kunnen hebben om daartoe over te gaan. Vooral het gesprek dat Margaretha heeft met Jutta van Hoei, een andere kluizenares, is interessant om te lezen.
Het verhaal van Margaretha geeft een boeiend inkijkje in historisch Groningen en het fenomeen inkluizing.
Er gebeuren diverse wonderen in het boek. Welk van die wonderen uiteindelijk het Wonder van het Noorden is, is een vraag waar de lezer nog lang op kan kauwen.
Dit is de debuutroman van Annemarie Ros, ik kijk uit naar haar volgende boek.
Dit is de debuutroman van Annemarie Ros, ik kijk uit naar haar volgende boek.