Advertentie

Stefan Brijs-Bericht uit de vallei.

In dit natuurlogboek beschrijft Stefan de natuur die hij observeert van uit zijn schrijfhut en woning, in een vallei in het diepe zuiden van Spanje. Hij observeert de planten en dieren om zijn huis maar ook gaat hij in de regio op zoek naar bijzondere en interessante zaken. Vier seizoenen lag observeert en beschrijft hij, gewapend met zijn verrekijker, vooral de natuur in zijn woongebied. Hij beschrijft dat allemaal op een zeer leeswaardige en boeiende wijze.
Hij vertelt over de paartjes boerenzwaluwen die op zijn terras nestelen en hun jongen daar groot brengen. Ook de torenvalken die bij zijn huis in een nestkast broeden worden door hem gevolgd. Om de bijeneters te volgen gaat hij op zoek naar een kolonie. Hij vindt ze na veel moeite en is in staat de schuwe vogels op bepaalde momenten te volgen.
Ook lezen we over de droogte die maar voortduurt en hoe de kleine boeren door die droogte er mee stoppen en het gebied verlaten. Helaas zijn er de plantages die hun rol overnemen en het gebied en de natuur naar hun hand proberen te zetten door berghellingen vlak te maken en oude bomen met wortel en al te rooien. Daarvoor in de plaats komt een monocultuur van avocado- mango of olijfbomen.
In het deel over de herfst beschrijft hij de enorme waterhonger die de moderne plantages hebben. Ook beschrijft hij beeldend hoe de agaves te leiden hebben van een kever die uiteindelijk voor alle agaves in de streek funest kan zijn. Daarnaast benoemt hij andere bedreigingen. Prachtig zijn de observeringen weer over de reuzenhooiwagens die hij samen met de bioloog Hay Wijnhoven probeert te vinden. Andere prachtige verhalen schrijft o.a over de pijlstaartvlinder en de zeeajuin. In het hoofdstuk over de winter beschrijft Brijs o.a. enkele trips die hij in de omgeving maakt. In dit deel beschrijft hij het landschap, het klimaat en de veranderingen waar de regio mee te maken heeft op beelden wijze.
Al met al een boeiend boek. Een aanrader voor natuurliefhebbers maar ook voor mensen die meer over Zuid-Spanje willen weten, over bijv. het landschap, het klimaat, de natuur maar ook over de geschiedenis en de mensen die er wonen en de veranderingen waar de mensen maar ook de natuur mee te maken heeft. Al met al een interessant en lezerswaardig boek dat je niet gemakkelijk aan de kant legt. Tip gebruik het boek als reisgids.

Reacties op: Een prachtige natuur en reisgids

15
Berichten uit de vallei - Stefan Brijs
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners