Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Slapen doen we morgen weer: spannende YA met actueel thema!

‘Slapen doen we morgen weer’ vertelt het verhaal van de 15-jarige Merel.
Wanneer de favoriete band van Merel, ‘Twils’ optreedt tijdens het Koningsnachtconcert is Merel vanzelfsprekend van de partij. Ze gaat samen met haar vriendin Sarah. De twee meisjes genieten van het concert wanneer het publiek plotseling wordt opgeschrikt door een oorverdovende herrie. Merels eerste gedachte is vuurwerk, maar het blijkt een aanslag. Een aanslag met doden en gewonden tot gevolg. Wie heeft deze gruweldaad op zijn geweten en wie is het doelwit van deze aanslag? Je leest het in ‘Slapen doen we morgen weer’..

“Wanhopig knijpt Merel in haar arm. Droomt ze alles of is het echt? Als ze haar ogen opent, ziet ze overal Thijs. De beste zanger van de wereld. Is hij echt dood?”

Deze traumatische gebeurtenis blijft Merel achtervolgen. Toch wil ze niets anders dan dat de dader gepakt wordt. Allerlei gebeurtenissen volgen elkaar op in het leven van de jonge Merel.

“Merel ziet er verdrietig uit. Hij voelt stiekem een steek in zijn buik. Het is zijn schuld. Als hij iets zorgvuldiger te werk was gegaan, recht op Ivo had gemikt, waren die andere doden niet nodig geweest.”

Debuterend auteur, Alice Bakker, weet de emoties van de hoofdpersoon uitstekend te verwoorden. Je voelt mee met de boosheid, de frustratie, de angst, maar vooral ook het verdriet van de tiener. Bovendien past haar schrijfstijl uitstekend bij haar doelgroep.

De opbouw van het verhaal zit goed in elkaar; de spanningsboog is subtiel en trefzeker. Chapeau voor Bakker die het heeft aangedurfd om voor een boek in het Young Adult genre een dergelijk moeilijk, maar reuze actueel thema te kiezen. ‘Slapen doen we morgen meer’ is dan ook niet alleen een spannende pageturner voor de jeugd, maar zal de jonge lezers hoogstwaarschijnlijk ook aan het denken zetten.

“Merel voelt kippenvel over haar hele lijf. Ze merkt dat haar hand nog steeds in die van Kristel ligt. Ze knijpen elkaar even en kijken elkaar kort aan. De tranen staan in hun ogen als ze naar de bandleden van Twils op het podium kijken, zien ze dat de jongens hun emoties ook niet onder controle kunnen houden.”

De beoogde doelgroep spreekt het feit dat er enkele bekende DJ’s van 3FM in het boek voorkomen, ongetwijfeld aan.

Over de auteur
Alice Bakker is moeder van drie kinderen, freelance tekstschrijver en redacteur. ‘Slapen doen we morgen weer’, is haar debuut.

Uitvoering
Uitgeverij Godijn Publishing
ISBN 9789492115287
Paperback, 187 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/


Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hanneke van de Water

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

Bloedspoor in de wijngaard en Wraak op Île Sordou: de nieuwe wervelende cosy crime van M.L. Longworth.