Verrassende wendingen

Hannvanschendel 27 september 2025
Geld verdienen is een roman die er voor mij uitspat: de personages zijn geloofwaardig, menselijk - en de psychologische drama’s die zij meemaken zijn op een bepaalde manier herkenbaar. En op een andere manier ook helemaal niet. Want wie gelooft er nu in een karma-aandeel, dat je ellende bezorgt als je geld verdient zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen (behalve lijden, uiteraard)? De gebeurtenissen in dit verhaal zijn tegelijkertijd zo realistisch en zo onrealistisch, dat je als lezer blijft lezen: wat staat er te gebeuren als het aandeel meer waard wordt? De gevoelens over schuld en vriendschap, angst en liefde zijn universeel en dus kun je je als lezer verplaatsen in de perspectieven van meerdere personages.

Wat ik ook erg kon waarderen, zijn de verrassende elementen die telkens weer opduiken. De aard van de relatie tussen de hoofdpersoon Ellie en haar ‘vriendin’ Maya, bijvoorbeeld (geen spoilers!), of het lot dat Freya te wachten staat als haar hele volgersgroep in één klap al hun geld heeft verloren. Deze verrassingen zorgen ervoor dat je als lezer een beetje perplex achterblijft.

Eén ding is zeker: na het lezen van dit boek is mijn wens om te gaan beleggen in één klap verdwenen!

Meer recensies van Hannvanschendel