Harriet Hebban Recensent

De Britse schrijfster Agatha Christie ( 1890 – 1976) behoeft nauwelijks introductie. Zij schreef tientallen detectives, een groot aantal toneelstukken en enkele non-fictie boeken. Christie is met name bekend door haar boekpersonages Miss Marple en Hercule Poirot.

In haar boek Moord in de Oriënt- Expres, vertaald door J. Rijman, reist de Belg met de karakteristieke snor, Hercule Poirot, van Istanboel naar Calais om van daar verder te reizen naar Engeland. Wanneer ze midden in de nacht tijdens een sneeuwstorm vast komen te zitten, wordt er in een van de wagons iemand vermoord. Aangezien de trein geen kant op kan en de redding op zich laat wachten is de detective Hercule Poirot de aangewezen persoon om het onderzoek naar de moord te leiden. Hij pakt dit op zijn bekende , gestructureerde manier aan.

Agatha Christie laat in haar verhaal de gestructureerde manier van werken van Hercule Poirot mooi naar voren komen. Het boek is haast geschreven als een waar politie onderzoek. In het eerste deel maak je als lezer kennis met de feiten, leer je de verschillende personages kennen. Het zijn er wel dus danig veel dat je goed je gedachten er bij moet houden. Na de moord volgt het onderzoek. Ook hier word je meegenomen in de gedetailleerde manier van werken van Poirot. Je leert de personages nog meer kennen en wordt als lezer steeds op het verkeerde been gezet. Er zijn even zovele daders als mensen met een sluitend alibi. In het laatste deel zet Hercule Poirot alles op een rijtje en overdenkt alle mogelijkheden. Op nieuw word je telkens weer verrast door de mogelijke daders en onschuldigen.
Christie schrijfstijl is vlot en prettig leesbaar. Het aantal opsommingen en rijtjes maakt het verhaal wat afstandelijk. De beschrijvingen echter van de trein en de personages spreken echter zeer tot de verbeelding.
Door gedoseerd steeds kleine stukjes van de puzzel te onthullen, blijf je geboeid verder lezen. Uiteindelijk weet de schrijfster door een plottwist je wederom te verbazen en doe je het boek met een grote glimlach dicht.

Reacties op: Samen puzzelen met Hercule Poirot

549
Moord in de Oriënt Expres - Agatha Christie
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners