Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

'Boodschap' in verkeerde verpakking

Harriet 10 april 2023 Hebban Recensent
Wat zou je doen wanneer een vriendin , die je al een jaar niet gezien hebt, je zou vragen om voor haar naar Nepal te reizen om iets op te halen wat zo belangrijk is dat er sprake is van leven of dood. Je hebt niet veel tijd om na te denken want je moet de volgende dag al vertrekken. Maëlle, in het dagelijks leven directeur met een drukke baan gaat ik op het verzoek van haar vriendin, in de veronderstelling dat ze in een paar dagen weer terug zal zijn. Niets is echter minder waar. Aangekomen in Nepal komt ze tot de ontdekking dat ze onder leiding van een Sherpa en een aantal dragers een voettocht zal moeten maken door het Anapurnagebergte. Het wordt een reis die haar leven zal veranderen. En de lezer wordt op die reis meegenomen of je dit nu wil of niet.

Voorbij de bergen, geschreven door Maud Ankaoua en vertaald door Ingrid Buthod-Girard, is een boek dat volgens de banner op de cover al meer dan 2 miljoen lezers inspireerde. Ankaoua beschrijft eigenlijk haar eigen persoonlijke reisverslag maar doet dit in de vorm van een roman. De roman valt uiteen in twee delen. Het daadwerkelijke verhaal, de reis van Maëlle en daarnaast de wijsheden die de schrijver tijdens haar persoonlijke reis heeft opgedaan en die ze graag wil uitdragen. Het is juist die combinatie die niet goed werkt. Het maakt het verhaal erg mager, weinig diepgang , de personages blijven vlak en de voorspelbaarheid is groot. De wijsheden die, zoals de ondertitel van het boek aangeeft, moeten zorgen voor een ontdekkingsreis naar geluk en zelfinzicht, zijn te nadrukkelijk aanwezig en soms zo theoretisch dat het meer een zelfhulp boek lijkt. En dat is jammer, want naast de soms inspirerende quotes aan het begin van een hoofdstuk zit er zeker in de boodschap die de schrijver over wil brengen, dingen die de moeite waard zijn om over na te denken. Zeker wanneer er in het verhaal er omheen ook kritische punten naar voren waren gekomen en Maëlle niet alles zomaar klakkeloos zou hebben aangenomen. Een gemiste kans.

Voorbij de bergen begint veel belovend om al vrij snel te verzanden in een verhaal waar voor elk probleem een spirituele ‘oplossing’ wordt gegeven. Iets wat niet iedere lezer even goed zal bevallen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Harriet

Gesponsord

Het boomhuis in het bos van TJ Klune is door de Hebban Crew gekozen tot het Hebban Boek van de Maand in oktober. Een geweldig boek voor jong en oud!