vol Ierse mythologie
Wanneer Maud bericht krijgt van haar tante uit Ierland of ze daar de zomer door te brengen, besluit ze het te doen. Haar werk (fotografie) kan overal en ze is er zojuist achter gekomen dat haar grote liefde meerdere liefdes heeft. Eenmaal in Ierland aangekomen, wordt Maud haar leven nog verder op de kop gezet en raakt Maud verzeild in een zoektocht naar haar afkomst.
Het geheim van Grace is een meeslepend verhaal. Het verhaal wordt vanuit Maud geschreven waarbij Maud terug kijkt op de gebeurtenissen. Regelmatig zit er een klein stukje vanuit Maud in tegenwoordige tijd in, waarin ze reflecteert op haar gedachten en handelen. Hierin komt regelmatig terug dat ze het op dat moment niet zag, maar terugkijkend het voor haar neus lag en voor de hand liggend is. Dit maakt dat je het denkspoor waar je op zit, in twijfel gaat trekken. Ik verwachte hierdoor ook een mega plottwist aan het einde welke ik absoluut niet had zien aankomen. Deze kwam alleen niet: het plot was juist wat ik er van verwacht had. Dat maakte dat het einde mij enorm tegen viel. De rest van het boek is echter meeslepend, waarin de Ierse fabels en mythologie sterk verwerkt zijn.