Bijzondere leeservaring!

Hetleesuur Hetleesuur
9 mrt 2026

Wat een bijzondere leeservaring was “Sandwich” voor mij. Ik werd meteen gegrepen door haar humor, haar rauwe eerlijkheid over het ouder worden, en de herkenbare chaos van een gezin dat én liefheeft én worstelt.

Elk jaar trekt Rocky met haar gezin naar hetzelfde, gammele strandhuisje in Cape Cod, en hoewel er altijd chaos en gekibbel is, proef ik in alles die vaste basis van liefde en vertrouwdheid.
Rocky is in de vijftig en wordt letterlijk en figuurlijk “gesandwicht” tussen zowel tussen haar volwassen kinderen aan de ene kant en haar kwetsbare ouders aan de andere kant.

Soms moest ik lachen, vooral om Rocky’s droge opmerkingen over haar lichaam dat sinds de overgang lekker eigenwijs doet. Haar beschrijving over haar nachtelijk zweten en haar gevoel dat het oestrogeen hoorbaar naar beneden keldert? Het is zo heerlijk eerlijk. Toch gaat Newman ook de pijn niet uit de weg: het verlies speelt een grote rol en sommige scènes kwamen stevig binnen. Het gaat niet alleen over dingen of mensen die je bent kwijtgeraakt, maar ook over wie je zelf onderweg geworden bent, en waar je de kracht vandaan haalt om door te gaan.

Wat deze roman voor mij anders maakt dan andere familieromans, is hoe Newman het aandurft om thema’s als zwangerschap, miskraam, abortus en de ouder-kindrelatie zonder filter bespreekt.
Het zijn pittige onderwerpen, maar voelt nergens zwaar omdat er altijd ruimte blijft om te lachen om de gekke, kleine dingen in het leven. Rocky’s openheid en de pogingen iedereen te beschermen, ook als dat niet lukt, vond ik ontzettend menselijk.

De rol van moeder staat centraal, maar ook de relatie met haar ouders verandert ingrijpend. Tegelijkertijd zijn de flashbacks naar vroeger vaak zo vol warmte en humor.

Toegegeven: ik voelde me soms een beetje opgesloten in Rocky’s hoofd, want ze denkt en piekert wat af! Maar dat maakt haar ook echt, niet elk karakter hoeft altijd sympathiek te zijn en eigenlijk vond ik dat juist prettig eerlijk. Dit is geen “feel good”-boek, maar een verhaal waarin het gewone en het moeilijke in het leven constant samen gaan.

Meer recensies van Hetleesuur