Wow. Dit boek… vampires, gothic vibes en drie vrouwen die door de eeuwen heen vechten voor vrijheid, verlangen en een plek voor zichzelf.

Hetleesuur Hetleesuur
9 mrt 2026

Geen standaard horror of zoetsappige romance, maar een verhaal dat langzaam onder je huid kruipt. Een donkere droom waaruit je niet wilt ontwaken.

Het draait hier niet om grote gevechten of snelle actie.
Het draait om drie vrouwen:
Maria (1500’s Spanje) - wild, woest en onvergetelijk
Charlotte (1800’s Londen) - gevangen in regels, totdat ze breekt.
Alice (2019 Boston) - zoekt een nieuw begin, maar vindt vooral chaos en honger.

Hun levens zijn vervlochten als wortels in dezelfde bodem, verbonden door verlangen, verlies en keuzes die je meetrekken in hun duisternis.

Schwabs schijfstijl is adembenemend. Geen vluchtige lectuur, maar een verhaal dat zich langzaam openvouwt, laag na laag. Ik las niet omdat ik wilde weten wat er gebeurde, maar omdat ik wilde voelen hoe het gebeurde.

Wat dit boek zo bijzonder maakt, is hoe Schwab vampiers gebruikt als spiegel. Niet alleen als monsters, maar als symbolen voor de prijs van vrijheid, voor de honger naar meer, voor de manier waarop vrouwen door de eeuwen heen zijn beperkt en bestraft. Deze vampiers zijn hongerig naar liefde en macht, maar ook getekend door verdriet, woede en verlangen. Hun relaties, Heftig, giftig, en obsessief.

Het voelt als een gothic sprookje, vol tranen, verlangen en vergissingen die niet meer terug te draaien zijn. Soms prachtig, soms ongemakkelijk, maar altijd intens.

Is dit de nieuwe Addie Larue? Helemaal niet.
Maar wat het wel is? Een duistere parel dat vampiers opnieuw gevaarlijk, rauw en onweerstaanbaar maakt. Ja, dit is hoe je vampiers weer cool maakt. Het slokt je op tot je de laatste bladzijde omslaat. Dit boek is messy, bloederig en prachtig!

Uniek detail: Schwab zelf noemde dit haar meest persoonlijke boek tot nu toe, en dat voelde ik. Het is niet alleen een vampierroman, maar ook een ode aan vrouwelijke woede, aan verlangen dat groter is dan de wereld toelaat, en aan wat er gebeurt wanneer vrouwen zich eindelijk losrukken van alles dat hen klein hield.

Meer recensies van Hetleesuur