Dit eerste boek zet de toon voor de hele serie en introduceert het Naturals-programma.

Hetleesuur 14 juli 2025
Cassie wordt door de FBI benaderd vanwege haar uitzonderlijk talent voor het profileren van mensen en het doorgronden van hun achtergrond nog voor ze een woord zeggen. Deze bijzondere gave heeft ze deels te danken aan haar moeder, die jaren geleden op tragische wijze werd vermoord en haar destijds al enkele van deze vaardigheden bijbracht.

In het eerste deel ontmoeten we de andere jongeren die ook deel uitmaken van het programma. Zo is er Dean, ook een getalenteerde profiler; Michael, die emoties als een open boek kan lezen; Lia, een menselijke leugendetector die zelf ook meesterlijk kan liegen; en Sloane, die waanzinnig slim is met cijfers en voorspellingen doet als geen ander. Samen wonen ze in een imposant Victoriaans huis, onder toeziend oog van Judd, die de groep in goede banen probeert te leiden.
Cassie ontwikkelt haar vaardigheden verder en traint intensief met Dean en hun mentor, agent Locke.

Al snel ontvouwt zich een intrigerende liefdesdriehoek, waarbij ik mezelf zonder twijfel aan team Dean toewijs. Michael probeert te hard indruk te maken met zijn slimme en charmante houding, wat bij mij juist het tegenovergestelde effect heeft.

Wat ik bijzonder waardeerde aan dit verhaal, is de combinatie van een spannend individueel mysterie, een seriemoordenaar die lokale meisjes het leven kost, en het grotere, emotionele raadsel rond het lot van Cassie’s moeder. Bares schrijfstijl is duidelijk gegroeid doorheen de jaren want dit boek is gepubliceerd in 2013. Het voelt inderdaad nog wat “beginnend” aan in vergelijking met haar latere boeken (Het Hawthorne -mysterie).
Desondanks vond ik de personages en de intrigerende puzzel leuk om te lezen. Alleen het einde an de grote onthulling wisten mij niet volledig te boeien.

Meer recensies van Hetleesuur