Zwarte Vijvers

Hilona Schaft-Mol Hilona Schaft-Mol
27 mrt 2021

Voor Thrillerlezers! las ik het boek Zwarte Vijvers van Amina Laffet.

Het boek neemt ons mee naar het jaar 2032 op het moment dat er een nieuwe wet wordt aangenomen. Artikel 94 betekent dat de wijk Zwarte Vijvers een nogozone wordt voor alle vorm van hulpverlening van buitenaf. Hierdoor zijn de bewoners voortaan op zichzelf aangewezen.

We volgen verschillende mensen met verschillende verhalen vanuit verschillende perspectieven verteld, bewoners van de wijk, jonge activisten die tegen de nieuwe wet zijn, hulpverleners, een vlogger, politie. Een onschuldige jongen raakt gewond vlak nadat de nieuwe wet is ingegaan. Zal hij het eerste slachtoffer worden van deze nieuwe wet?

Het land is verdeeld, er vinden protesten plaats die uitmonden in rellen en Amina weet op een waanzinnig aangrijpende wijze thema’s als racisme, geweld, discriminatie, onvoorwaardelijke moederliefde, gendertransformatie weet te verweven in dit boek. Het wekt bij mij verschillende emoties op en ik merk dat veel passages mij niet onberoerd laten. Thema’s die ook nu heel actueel zijn, verschrikkelijk maar waar.

Amina heeft een prachtige schrijfstijl en het verhaal leest vlot weg. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een prachtige pakkende tekst. De personages zijn bijzonder levendig beschreven wat maakt dat ik het gevoel heb ze persoonlijk te kennen. Wat leef ik mee met Afifa, de moeder van Rashad, het slachtoffer en wat heb ik een diep, diep respect voor haar. Ik voel me verbonden met Tamara, die op de barricaden gaat en mensen op de been weet te krijgen om te demonstreren tegen de wet. Ik voel compassie voor Annelies, Hakan en Tim die worstelen met de uitvoering van de nieuwe wet. Hulpvoorzieningen zijn tenslotte voor iedereen!

Derek, die als arts in opleiding werkzaam is in de wijk zwarte vijvers en die er alles aan doet om Rashad te helpen. Dirk, politieagent en collega van Tim, een wat oudere diender vol vooroordelen, hij discrimineert en ik erger me kapot aan hem.

Een dikke chapeau voor Amina Laffet. Je hebt mij geraakt met jouw prachtige boek en na het dichtslaan heeft het echt wel tijd nodig gehad om alles te laten bezinken.

Van mij krijgt zwarte vijvers: 5 dikverdiende sterren/kraaien.

Meer recensies van Hilona Schaft-Mol