Een onbekende oorlogsgeschiedenis..
1953 Louise ontdekt tijdens haar werk in de kringloop een ketting die haar wel erg bekend voor komt. Het brengt haar geheel onverwachts terug naar een periode die dacht zij voorgoed te hebben achtergelaten. Om aan antwoorden te komen maakt Louise een reis naar Parijs om daar een bezoek te brengen aan voormalig warenhuis Lévitan. Dit brengt haar op het spoor van een oorlogsgeheim.
Met dit verhaal heeft Jenoff weer een stukje oorlogsgeschiedenis onder de aandacht gebracht waarvan ik totaal geen weet van had. Ondanks dat Jenoff ook enigzins historische vrijheden heeft genomen. Klopt de basis van het verhaal wel. Dat er een werkkamp was in een voormalig winkel dat is hoogst verbazingwekkend. Vooral als je bedenkt dat degene die daar gingen winkelen totaal geen weet hadden dat de winkeliers eigenlijk gevangenen waren. Was het dan allemaal rooskleur en maneschijn hoe het daar geregeld is? Is het echt dan totaal niet merkbaar voor degene die daar aan het winkelen waren? Zelf kan ik het moeilijk geloven.. Al sluit hier helaas wel de bekende Duitse naoorlogse uitspraak goed bij aan: "We haben es nicht gewusst...
Wellicht dat Jenoff met dit verhaal ook niet helemaal haar personages kon loslaten. Het verhaal is naar mijn mening niet helemaal afgerond en de levenskeuze die Louise die na deze zoektocht laat hier ook opening voor. Benieuwd waar ik exact op doel? Graag dan vooral dit verhaal lezen! En stiekem zou ik eigenlijk wel willen weten hoe het verder met Louise en haar familie gaat. Want bij haar man zitten nog wel wat onbeantwoorde vragen. Desalniettemin zou ik ook wel de keuze begrijpen. Het is wel typisch voor deze geschiedenis sommige dingen kunnen niet worden "opgelost" hoe graag we hier ook wel antwoorden op zouden willen krijgen. Daarom is het wel belangrijk om juist deze verhalen te vertellen zodat juist deze niet in de vergetelheid raken.
Kortom de boeken van Jenoff moet je gewoon lezen!
Ik ben fan van dit boek! Must-read! Ook weer paar interessante titels aan mijn lijstje toegevoegd die Jenoff heeft gebruikt ter inspiratie voor haar verhaal! Ontroerend oorlogsboek!
Kortom de boeken van Jenoff moet je gewoon lezen!