De veredelde mens aan een ethisch elastiek
De Upgrade is de 2e roman van Steven Van Belleghem met protagonist Romy Bell. Zij leidt een internationale organisatie die toeziet op de ethische kaders bij medische ontwikkelingen. Het speelt een paar jaartjes in de toekomst, 2045. Dit laatste duidelijk merkbaar met flinke vernuftige vernieuwingen op het technische vlak, specifiek om ons het leven wat aangenamer te maken. Zo reizen we met de trein in een half uurtje van London naar Parijs. We hebben personal assistents, de super SIRI, zelfrijdend vervoer, etc.... Leuke gadgets.
Daarnaast helaas ook ontwikkelingen op het medische vlak waar genetische manipulatie zich niet langer beperkt tot het veredelen van granen. Ook de mens kan nu geoptimaliseerd worden. En met deze kennis in de verkeerde handen kan de al eeuwen bestaande wens weleens werkelijkheid worden, het creëren van een superras.
Het boek is een spannend verhaal over het morele vraagstuk, wanneer slaat de schaal om van een valide strijd tegen ziektes naar een ongewenste niet langer te beheersen manipulatie van het menselijk wezen. Een fascinerend thema. En de vele dilemma’s passeren dan ook de revue, technisch goed beschreven en met kennis onderbouwd.
Maar helaas. Daar gaat het ook een beetje mis. Het boek wil ook een spannend en soepel vertelde thriller zijn. De auteur heeft ook verschillende non-fictie management boeken op zijn palmares staan. En die stijl zien we ook terug in het boek. Hij heeft perfect voor ogen wat hij wil vertellen, hoe hij het spannend kan maken, met de nodige cliffhangers, onverwachte wendingen, .......Kortom, de theorie om een spannend boek te schrijven beheerst hij. Het verhaal leest ook als een trein. Maar helaas ontbreekt het literaire vernuft om dit ook te doen met fraaie zinnen, sprankelende dialogen of tot verbeelding sprekende metaforen en andere trucjes om het vertelde boven het literaire maaiveld te krijgen.
Ik heb het boek met plezier gelezen, met interesse de dilemma’s rondom ethiek en het genetisch manipuleren van ons DNA. Echter als misdaadverhaal met de juiste human interest schiet het boek te kort. Een 2*-er.