De Repairclub, voor al uw losse eindjes uit het verleden

Hullemans 22 oktober 2025
Den Tex, Charles den Tex is al jaren een vaste waarde in het Nederlandse thriller landschap, een waardige evenknie van pionier en groot voorvechter van het genre, Thomas Ross. Ook in thematiek. Historische feiten verwerkt in een ‘geromantiseerd’ (niet in de zin van zoet) verhaal. Het genre heet thriller, maar bloedstollend? Nou nee. Last van klotsende angstzweetvochtige oksels. Ook nee. Maar, een zeer ingenieus opgebouwd spionage verhaal. Zeer helder taalgebruik, niet teveel opsmuk. Liefhebbers van met poëzie doordrenkte paragrafen raad ik een andere schrijver aan.
Onze Vergeten Spion is het derde deel van de Repairclub (voorlopig) trilogie. Kennis van de eerste 2 delen is een pré, maar geen must.
John Antink heeft samen met enkele oud collega’s uit de Nederlandse Geheime Dienst, na hun pensioen, een herstel café opgezet. Mensen kunnen gratis hun kapotte koffiezetapparaat of platenspeler laten herstellen.
Echter het verleden in een Geheime Dienst is helaas nooit afgesloten. Altijd komt er wel weer een loseindje in beeld wiebelen, met alle gevolgen van dien. In de 3 delen beginnen we tijdens een reparatiemorgen met een klapper. In ons deel een kunstbeen met wat vuurwerk. Dit is het begin van een rupsbaan (of rollercoaster) aan actie. Wat speelt er? Een ontvoering van een Repairder en van daaruit een duik in een roerig verleden. Een periode uit het verleden van John, niet geheel afgehecht, komt weer tot leven. Het verhaal loopt parallel in het heden en het verleden. In het nu de zoektocht naar collega Alisja en via een dagboekverslag een duiding van toen. En het toen voert ons van, de spruitjesgeur ontgroeid, Hollands terrorisme tot een undercover actie in Libanon en Afghanistan.
Tijdens de speurtocht leren we meer over de mens achter John en de vele aliassen die hij heeft. Als een goed Geheim Agent laat hij nooit het achterste van de tong zien. En mocht hij al eens zijn hart volgen, dan roept de Plicht en zijn de gevolgen vaak desastreus. Kortom, een modelspion, die nog zoveel onontgonnen verleden heeft dat een deel 4 zeker tot de mogelijkheden behoort.

Ik heb een gedegen spionage verhaal gelezen. Weer een hoop bijgeleerd over niet onomstreden episodes in de Nederlandse geschiedenis. Daarnaast enkele aardige karakters leren kennen. Een verhaal helder en met veel vaart verteld.
Ik zeg, een fraaie spionage thriller, 4 sterren waardig.

Meer recensies van Hullemans

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Na de mysterieuze dood van haar beroemde moeder ontvangt Mackenzie brieven die duistere geheimen onthullen achter haar moeders succes. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.