Een indrukwekkende en spannende roman vol familiegeheimen

Ingrid Lemmens 20 oktober 2025
Een indrukwekkende roman over een fascinerende en tumultueuze periode in de geschiedenis, historische feiten die perfect vermengd zijn met fictieve personages en gebeurtenissen maken dit verhaal nog boeiender, spannender en intenser. Het verhaal begint voordat de Berlijnse muur gebouwd werd en de kleine Luisa woont nog met haar ouders in Oost Berlijn, haar grootouders zijn naar West Berlijn vertrokken. Al snel zit je in het verhaal van deze familie en als dan duidelijk wordt dat de scheidingsmuur er komt verandert alles en hun gezin zal nooit meer hetzelfde zijn, erg emotioneel het raakt je diep. Het is zo goed beschreven dat je het idee hebt zelf rond te lopen in de chaos en de wanhoop als Oost en West Berlijn van elkaar gescheiden worden. Dan krijgen we 2 verhaallijnen, 1989 waar Luisa in Amerika woont en voor de CIA werkt en bij haar oma woont nadat haar geliefde opa overleden is. Dan vindt ze een pakketje geheime, brieven die hij voor haar heeft achter gelaten en eindelijk komt de waarheid boven water. Wie was haar opa echt? En leeft haar vader nog?
De andere verhaallijn gaat verder nadat de muur werd opgetrokken en volgt Haris, de vader van Luisa en alles wat hij meemaakt. Zijn hele verhaal en leven in Oost Berlijn wordt duidelijk en dat gaat je niet in de koude kleren zitten, het is erg meeslepend en het is bijna niet te geloven wat daar allemaal gebeurd is.

‘De brieven uit Berlijn’ van Katherine Reay volgt Luisa Voekler, een jonge CIA-agente, die op een dag een doos gecodeerde brieven vindt, gericht aan haar opa. Anders dan haar altijd is verteld, blijkt haar vader nog te leven en gevangen te zitten in Oost-Berlijn. Vastbesloten om haar vader te redden en de waarheid boven water te krijgen, reist Luisa af naar West-Berlijn.
Hier aangekomen beseft Luisa dat ze geen idee heeft hoe ze haar vader moet redden. Gelukkig krijgt ze hulp van een oude vriend, die met een plan op de proppen komt om haar aan de andere kant van de Muur te krijgen. Maar dat plan is niet zonder gevaren… Deze spannende dualtime-roman werpt licht op de begindagen van de Berlijnse Muur en de verstrekkende gevolgen van de Koude Oorlog."

Katherine schrijft vlot en het verhaal leest makkelijk, het verhaal van Luisa in 1989 vond ik heel boeiend omdat zij bij de CIA werkt en dat mag natuurlijk niemand weten. De ontdekkingen die ze doet, de brieven vol codes en geheimen....het is echt ontzettend spannend en je kunt niet wachten om samen met haar alles te ontdekken. Dan besluit ze op een levensgevaarlijke missie te gaan...naar West Berlijn op zoek naar haar vader. Zal ze hem vinden?
Het verhaal loopt van het plaatsen van de muur tot de val van de muur en zal je boeien van begin tot eind. De val van de muur kan ik me nog goed herinneren maar nu voelde het alsof ik zelf tussen die mensen liep toen het nieuws bekend werd, hun emoties en opluchting...je voelt het gewoon en al die emoties worden samengevat in een krachtige zin die alles zegt: "We zijn vrij!".
De verhaallijnen komen bij elkaar en het is heel spannend!

Ontzettend fijn dat er ook een epiloog is toegevoegd want bij dit soort verhalen wil je als lezer heel graag weten hoe het de personages een tijd later vergaat. Wat een verhaal, het is bijna niet voor te stellen hoe het leven daar was maar dit boek geeft je daar een uniek kijkje in, wie kon je vertrouwen, wie was vriend en wie was vijand in die periode? En de gecodeerde brieven, de familiegeheimen die boven tafel komen en de spannende zoektocht van Luisa maken dit verhaal helemaal af! Een prachtige historische roman die je moet lezen.

Meer recensies van Ingrid Lemmens

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Na de mysterieuze dood van haar beroemde moeder ontvangt Mackenzie brieven die duistere geheimen onthullen achter haar moeders succes. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.