Een prachtige, wervelende historische roman

Ingrid Lemmens 24 juli 2025
Een geweldig mooi tweede deel in deze serie! Een heerlijke, wervelende historische roman waarin liefde en sterke vrouwen weer een grote rol spelen. Het zijn moeilijke tijden in Finland, er wordt gestreden voor stemrecht en de arbeiders willen betere voorwaarden. Martta keert terug als deel van de beau monde nu ze geadopteerd is door Fredrik en Jenny Barker maar kan ze haar weg vinden of ligt haar toekomst bij haar vrienden en grote liefde uit haar verleden in de arbeidersklasse?

"Het tweede deel van een trilogie over drie generaties bijzondere en ondernemende vrouwen tijdens de industriële revolutie in Finland
Jenny’s geadopteerde dochter Martta Barker is inmiddels een volwassen vrouw en keert samen met haar broertje Matti vanuit Zweden terug naar het Finse Turku, haar geboortestad. De nieuwe directeur van de katoenmolen, hun innemende achterneef Robert, introduceert Martta bij de elitaire kringen van Turku. Tegelijkertijd laat Juho, een jeugdvriend die nu in de haven werkt, haar hart sneller kloppen met zijn ongepolijste charme. Martta, die als arm meisje werd geadopteerd door een welvarende familie, probeert een leven op te bouwen tussen deze verschillende werelden, tegen de achtergrond van de roerige tijden waarin Finland het juk van de Russische overheersing probeert af te schudden. Arbeiders en elite staan lijnrecht tegenover elkaar – maar aan welke kant hoort Martta thuis?"

Ann-Christin heeft een vlotte schrijfstijl en ik zat meteen weer in dit heerlijke verhaal. Martta haar tragische verleden kennen we uit deel 1 en je voelt haar strijd. Het verschil tussen arm en rijk is groot en de beau monde kijkt enorm neer op de arbeiders, dat is zo goed beschreven dat het je echt kwaad maakt. Martta voert een strijd tussen hoofd en hart, zal ze gaan voor haar jeugdliefde of toch voor de rijke aristocraat die naar haar hand dingt? Een tragische gebeurtenis zet al hun levens op zijn kop...

Er zit ook veel humor in dit boek want zowel Martta als haar hilarische tante Loviisa zijn niet op haar mondje gevallen. Hun verblijf in een kuuroord voor de elite was dan ook geweldig leuk om over te lezen. Alle personages zijn zeer goed neergezet waardoor je ze helemaal voor je ziet.
Martta is zo'n fijn karakter, ze zorgt voor iedereen en gaat tegen de wens in van haar rijke familie werken bij de volksbibliotheek "die voor het gepeupel is" volgens de elite. Haar adoptiemoeder Jenny uit deel 1, daar heeft ze toch veel van weg. 2 sterke vrouwen die hun eigen geluk zoeken in een roerige tijd.

Het is duidelijk dat de schrijfster geschiedenis en archeologie gestudeerd heeft en zelf uit Turku komt. Ze heeft historische feiten en personages met fictieve personages verweven en dat maakt dit tot een wervelende roman die je in een ruk uit wil lezen. Het derde deel verschijnt in November, ik kijk er alweer naar uit. Dit is echt een prachtige serie voor liefhebbers van historische romans.

Meer recensies van Ingrid Lemmens