Advertentie

De auteur Matthias Edvardsson woont in het zuidelijk deel Van Zweden en sinds 2019 is hij fulltime schrijver. Voorheen was hij leraar Zweeds en psychologie en begon zijn schrijverscarrière met kinder- en young adult boeken. Zijn internationale doorbraak kwam er met "Een heel gewoon gezin", vertaald in 33 talen.
In het boek "Goede buren" maken we kennis met het gezin van Mikael en Bianca Andersson die met hun beide kinderen William en Bella verhuizen van de stedelijke omgeving van Stockholm naar Köpinge, een Zweeds dorpje in de zuidelijkste provincie Skane. Hun huis staat in een woonerf en ze maken al vlug kennis met hun buren, op het eerste gezicht vriendelijke mensen maar hoe goed kennen ze hen.
Het verhaal start met het ongeluk waar Bianca op haar fiets aangereden werd. De auteur slaagt erin om de lezer te blijven boeien aangezien het vlot leest. De verschillende perspectieven zijn de personages die afwisselend hun verhaal vertellen voor en na het ongeluk en zo worden feiten niet onnodig herhaald. Zo leren wel de verschillende kanten van de bewoners van de woonerf en hoe de sfeer van gezelligheid omslaat naar spanning en angst. Minpunt is dat Bianca niet aan woord komt en we niet de oorzaak van haar angsten ontdekken. Het plot werd goed opgebouwd met een verrassende ontknoping.
Het kan in elke buurt plaatsvinden want meestal weten we niet wat er achter de muren bij de buren zich afspeelt.
Het verhaal werd filmisch en gedetailleerd geschreven in korte hoofdstukken. Telkens met een vermelding welk personage aan de beurt is en of het voor of na het ongeluk verteld wordt. Het heden en verleden wisselen elkaar af en kleine details uit het verleden worden met mondjesmaat meegedeeld en zo blijft het verhaal spannend.

Reacties op: Zonder straat geen buren

71
Goede buren - Mattias Edvardsson
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners