Een ode aan jezelf zijn – op rijm en in kleur

Jan Stoel 22 mei 2025
In De zigzagslang brengt Yoeri Slegers op speelse wijze een thema dat veel kinderen bezighoudt: jezelf durven zijn, ook als je anders bent. Ouders en leerkrachten zullen het herkennen: kinderen die zich spiegelen aan anderen, onzeker worden of proberen erbij te horen. Dit boek biedt op een luchtige en toegankelijke manier ruimte voor een gesprek over identiteit, zelfvertrouwen en sociale druk.

Een slang op zoek naar zichzelf
Hoofdpersonage is een vriendelijke zigzagslang met een duidelijk patroon. Ze stelt zich meteen voor in een eenvoudig, ritmisch versje:

Hallo, ik ben een zigzagslang,
Ik kruip zigzag, dat doe ik al lang.
Zou ik eens wat nieuws proberen?
Is het tijd om iets anders te leren?

Nieuwsgierig trekt ze de wereld in en probeert ze andere manieren van bewegen uit. Elke slang die ze tegenkomt doet het anders: kronkelend, lusvormig, als een trapje… Ze neemt die vormen over, maar het voelt telkens niet als ‘haar’. Pas als ze verstrikt raakt in een wirwar van slangen, beseft ze: haar eigen zigzagpad past het best.

Een verhaal met veel lagen
Op het eerste gezicht is De zigzagslang een vrolijk verhaal over beweging en vorm. Maar onder de oppervlakte schuilt een gelaagde boodschap over authenticiteit en sociale druk – perfect om met kinderen (én collega’s) bij stil te staan. De tekst nodigt uit tot reflectie, zonder zwaar te worden. De boodschap is helder: je hoeft geen ander te zijn om goed te zijn. Het boek knipoogt zelfs naar volwassenen: niet te veel anderen nadoen, doe maar ‘gewoon’, ga je eigen weg, ook al kronkelt die.

Taal om van te smullen
De rijmende tekst zit vol muzikaliteit en klankspel. Denk aan heerlijke zinnen als:

Wiebelende wabbels.
Kronkelige krullen.
Lange, luie lussen.
Slingerende slangen.

Deze alliteraties maken het voorlezen niet alleen leuk, maar ook leerzaam: jonge kinderen pikken zo spelenderwijs ritme, klankherkenning en taalpatronen op.

Krachtige illustraties met een knipoog
Visueel is het boek een pareltje. De illustraties zijn kleurrijk, vriendelijk en minimalistisch, met oog voor detail. Achtergronden zijn sober gehouden – een paddenstoel, een steentje, een bloempje – zodat de slangen alle aandacht krijgen. Extra leuk zijn de kleine grapjes: een slang met een hoedje, een nieuwsgierige regenworm die terugkeert… Kinderen worden gestimuleerd om goed te kijken én opnieuw te bladeren.

Opbouw en herhaling
Het boek volgt de structuur van een stapelverhaal: bij elke ontmoeting komt er een element bij. De nieuwe slang piept telkens al even in beeld – een slimme manier om voorspellend lezen te oefenen. Ook de veranderende tong van de zigzagslang is een subtiel visueel detail dat het observeren beloont.

Voor thuis én in de klas
De zigzagslang is meer dan een mooi prentenboek. Het is een uitstekend uitgangspunt voor gesprek, verwerking of creatieve opdrachten. Denk aan:

Slangen tekenen in verschillende vormen
Bewegingsoefeningen bij elke slangensoort
Filosoferen over “Wie ben ik?” of “Wat maakt mij uniek?”
Zowel thuis als in de klas biedt dit boek rijke mogelijkheden om te werken rond identiteit, diversiteit en zelfvertrouwen.

Conclusie
Met De zigzagslang laat Yoeri Slegers opnieuw zien hoe je een belangrijk thema in een speels, aantrekkelijk jasje kunt steken. Het boek is een feest om voor te lezen, zit boordevol visuele vondsten en nodigt uit tot praten, spelen en ontdekken. Een aanrader voor elke boekenkast, thuis of op school.

Voor het eerst verschenen op de Boekenkrant

Leesadvies voor jongeren
Prentenboek vol taalspel en thema's als zelfvertrouwen en identiteit. Perfect voor kringgesprekken, voorleesmomenten en creatieve lessen in de klas.

Meer recensies van Jan Stoel