Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Wees trots op jezelf

Jan Stoel 09 juni 2024
Esohe Weyden (1999) is dichter, presentator en jurist. Ze is afgestudeerd als master in de rechten aan de Universiteit Antwerpen, waar ze van 2021 tot 2023 campusdichter was. Ze maakte naam met spoken word en haar debuutbundel Tussentaal (2022) werd goed ontvangen. Ze kwam ermee op de shortlist van de C. Buddingh-prijs en won de publieksprijs van de PrixFintroPrijs 2022 voor Nederlandstalige literatuur. “Taal beweegt mij. Het taalspel, de woorden en hoe ze klinken,” schreef ze over haar werk.

En dat spelen met taal en ritme zie je ook in haar eerste kinderboek dat de titel kreeg En morgen nog een keer. Daarin staat een meisje centraal dat ’s morgens vroeg op staat en voor het eerst zelf haar haar gaat kammen. Wat komt daar allemaal bij kijken? Want zo eenvoudig is dat niet omdat ze krullend haar heeft. Het verhaal zou zo maar over Esohe zelf kunnen gaan. Moet je dat kroeshaar wel kammen, laat je het krullen of wil je het juist ontkrullen, defriseren, zodat je steil haar krijgt? Het meisje – ze heeft geen naam – staat voor de spiegel en stalt voor zich uit wat ze nodig heeft: “vier kammen, twee borstels, een waterspuit, drie crèmes, twee oliën, genoeg van dit, genoeg van dat.” “Mijn krullen klitten. Ze weigeren elkaar los te laten alsof ze voor eeuwig willen knuffelen.” Je merkt dat hier een dichter aan het werk is! Origineel taalgebruik is een van de sterke punten in dit kinderboek.

Gevecht in vijf ronden
“Hoe maak ik van deze wirwar een kapsel dat vreugde uitstraalt? Hoe creëer ik een kroon op mijn hoofd die ik met trots kan dragen,” vraagt het meisje zich af. Ze neemt de uitdaging waarvoor ze staat aan, “krul voor krul, stap voor stap.” Het wordt een gevecht met het haar in vijf ronden, als ware het een bokspartij. De rondes krijgen ieder een titel die lekker allitereert, zoals “de wilde waterwegen,” “het creepy crèmebeest” en “de koppige knoop.” Ook de crèmes, kammen en borstels krijgen een gezicht, een persoonlijkheid. Ze gaan in dialoog met het meisje. Dat maakt het voor kinderen herkenbaar, maar zorgt er ook voor dat hun fantasie geprikkeld wordt. Want hoe stel je je een kam voor die kroeshaar tot in de allerkleinste knoopjes moet losmaken? En natuurlijk ziet het meisje er uiteindelijk prachtig uit.

Zelfbewust
Subtiel verpakt de auteur een boodschap in het verhaal over zelfbewustzijn, trots zijn op wie je bent. Een mooi onderwerp om te bespreken met de kinderen. Zo’n zin als “Vandaag geloofde ik in mezelf en morgen doe ik dat nog een keer” is veelzeggend en wordt versterkt door het tweede deel van die zin in een groter letterformaat af te drukken. Het spelen met typografie maakt het boek speels. Krullen “die vrolijk alle kanten op springen” zie je in de typografie terug. En het spelen met woorden zal kinderen ook aanzetten tot creatief taalgebruik: “Mijn krullen beginnen hevig te dansen in de krachtige stroming van liters uitgespuwd kraantjeswater.”

De illustraties van Mijke Coebergh geven een extra dimensie aan het verhaal: lekker groot, felle kleuren en gedurfd, expressief. De houding, het spel met de ogen, de vlakverdeling over de bladzijden is spot on. De worsteling met het crèmebeest, die ze laat ontstaan uit een spuitbus, die haar achtervolgt, maar uiteindelijk een vriend blijkt te zijn is daar een voorbeeld van. “Het crèmebeest is toch een vriend, en zelfs eentje voor het leven.” Weer zo’n mooie zin die aangeeft dat je met afrohaar altijd crème nodig hebt.

De gelaagdheid in het op het eerste gezicht eenvoudige verhaal van een ochtendritueel als je haar kammen, maakt dit boek tot een fantastisch avontuur voor kinderen én levert aanknopingspunten voor gesprekjes over respect voor elkaar, eigenheid, verschillen tussen kinderen. Om nog maar niet te spreken over de mogelijkheden om creatief taalgebruik te stimuleren. Genieten!Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jan Stoel

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.