Mooi vervolg op De saffieren troon
De Smaragden Troon is het tweede deel van de fantasy-serie De laatste erfgenaam. Dit deel vertelt de avonturen van Eleonora vanaf de reis naar Eliflain en haar verblijf daar. Hoewel zij angstvallig probeert haar identiteit geheim te houden, blijkt al gauw dat op diverse plekken bekend is wie zij werkelijk is. Ze wordt onder bescherming genomen door de koning van de onderwereld, Jakke, die samen lijkt te werken met Eleonora’s grootmoeder. In Thrill , de hoofdstad van Eliflain, ontmoet ze Lynith, een keukenmeisje dat ook voor koning Jakke werkt, en de Grootmagister Iliona, die ervoor zorgt dat Eleonora haar krachten onder controle krijgt. Als de regent van Elilflain overlijdt heeft Eleonora geen andere keuze dan haar identiteit bekend te maken en haar aanspraak op de troon te claimen, om te voorkomen dat haar niets ontziende neef Tillain (die ook een van de erfgenamen is) aan de macht komt. Net op tijd, en meer dood dan levend, arriveert ze terug in Thrill om op de Nacht van de Aanvaarding haar recht op de troon te bevestigen. Ook haar neef Tillain en nicht Mariyin zijn daar om hun aanspraak te bevestigen. De keuze is dan aan de Hoge Raad, die een verrassend besluit neemt.
Een mooi vervolg op het eerste deel, waarin we hoofdpersoon Eleonora weer een stukje beter leren kennen en meer over haar achtergrond leren. Waar deel 1 vooral actiegericht is, gaat het er in deel 2 iets kalmer aan toe, en zien we meer (politieke) intrigues in het verhaal opduiken, die uiteraard te maken hebben met Eleonora's rol als troonopvolgster. De schrijfstijl blijft plezierig, het boek leest vlot weg, en er komen ruim voldoende nieuwe ontwikkelingen voorbij om uit te kijken naar het volgende deel.
Tussen het verschijnen van deel 1 en 2 zat ruim drie jaar. Verhasselt heeft aangekondigt dat zij verwacht dat de serie uiteindelijk uit zes boeken gaat bestaan. Laten we hopen dat de volgende delen niet ook steeds drie jaar op zich laten wachten, anders wordt het een kwestie van veel en vaak herlezen ;-). Ik zie in elk geval naar het vervolg uit.