Kort maar krachtig

Jan59 09 juni 2025
Verlies is een kort verhaal (133 pagina's op A6-formaat) van Nicci French, en zo pakkend dat je het in één adem uitleest.

Stella en Rick hebben twee zoons, Rory en Max. Tijdens een vakantie verdrinkt Rory in het zwembad. Na het aanvankelijke verdriet bij iedereen ontstaan er verdenkingen over en weer, en de relatie van Stella en Rick wordt zwaar op de proef gesteld.

Het verhaal, dat vanuit het perspectief van Stella verteld wordt, grijpt je al gauw bij de strot. Het intense verdriet over het overlijden is voelbaar, en naarmate de relatie tussen Stella en Rick bekoelt voel je zelf de spanning en frustratie die dit oproept. Het is knap hoe de schrijvers in zo'n kort bestek zo'n heftige emoties weten op te wekken. En natuurlijk is er ook de spanning, want als lezer vermoed je al snel dat iemand een geheim met zich meedraagt. Is het Stella, waarvan Rick zegt dat ze nooit ook maar enig verdriet heeft laten zien? Is het Rick, die zich steeds meer in zijn eigen wereldje terugtrekt? Of is er nog wat anders aan de hand?

De ontknoping komt nogal abrupt uit de lucht vallen, en de reactie van de verschillende personen daarop kwam op mij toch wat lauw, misschien zelfs ongeloofwaardig over. Maar los daarvan een beslist lezenswaardig werkje.

Meer recensies van Jan59