Een doorwrocht, zeer spannend 'bouwwerk'.
Eigenlijk zou je als lezer van deze trilogie eerst een blauwdruk moeten mogen doornemen voor dit werk, voorzien met een lijst namen. Als eenvoudige lezer lijkt het mij dat de schrijver als een architect te werk moet zijn gegaan, nl. een idee (ideeën), schetsen, een groot overzichtsplan en dan de technische detaillering.
Door de corona problematiek, kreeg ik dit boek van de bibliotheek in een verrassingspakket gewoon voor geschoteld (zelf zou ik dit boek nooit hebben uit gezocht). Vooral het eerste gedeelte van het boek vind ik best behoorlijk verwarrend, het aantal personen, de namen, context, tijdsperioden etc. een beetje veel van het goede. Als eenvoudige lezer, bleef ik het gevoel houden van, wat lees ik eigenlijk, plaats ik deze persoon nu wel in de juiste context etc., maar door de fijne schrijfstijl, wordt je al zeer snel mee getrokken in het verhaal, voor mij persoonlijk omdat ik mij snel bewust werd dat de schrijver niet beoogt heeft om ‘gewoon’ een spannend verhaal te schrijven. Een complex bouwwerk, verschillende tijdsperioden, gelaagdheid en detaillering, maar bovenal zeer meeslepend spannend.
Een belangrijk advies, maak niet de fout die ik maakte (dit kan je je als lezer van dit boek eigenlijk niet veroorloven), ga er vanaf de eerste pagina helemaal voor, lees zeer geconcentreerd, dit voorkomt veel frustratie en de beloning voor deze inspanning volgt later.