Zeer mooi (en spannend) verhaal, topper.

Jos Fransen Jos Fransen
26 mrt 2021

Toen ik de lijst met personen voor in het boek bekeek, zonk me de moed in de schoenen; al die Japanse namen en de hoeveelheid politiefunctionarissen van 3 onderdelen: hoofdstedelijk politie, lokale politie van Hari en tenslotte de provinciale politie.
Het verhaal begint met Kyohei Esaki (vijfde leerjaar van de lagere school) in de trein, hij gaat logeren bij zijn oom en tante, die een Japanse herberg runnen. In eerste instantie denk je dit kan nooit een thriller worden en het is in het begin zeker geen pageturner, maar ik werd als lezer toch snel verleid door de schrijfstijl en de beschrijvingen/observaties, de personages zijn absoluut niet eendimensionaal, ook het beeld van de Japanse levensstijl, omgangsvormen etc. is fascinerend (meer ingetogen) en de meer hiërarchische samenleving. De omgang/communicatie tussen Kyohei en de fysicus Manabu Yukawa is interessant, dit is maar een onderdeel, maar toch. De opbouw is heel subtiel, maar als lezer voel je langzaam dat er iets speelt en voel je dat er iets groter drama speelt. De uiteindelijke speurtocht door enkel politiefunctionarissen in samenspel met …(?) is zeer spannend. Het is met recht een literaire thriller/roman met veel subtiele goed opgebouwde wendingen. Mooi, spannend, dramatisch en blikveld verruimend.(klein inkijkje in de Japanse samenleving).

Het taalgebruik van de kleine Kyohei in de communicatie met de fysicaus Yakawa verbaasde mij.

Meer recensies van Jos Fransen