Geweldig, geweldig en nog eens geweldig

Jos Fransen Jos Fransen
29 mrt 2021

De recensies waren alom lovend, meer dan 15 miljoen exemplaren van verkocht, maar ja best een dikke pil en best wel wat vaag, anderhalve week geleden eindelijk toch maar de stoute schoenen aan getrokken, de eerste tien pagina's, oké best mooi geschreven, maar..., hierna werd ik geheel opgeslokt, wat een sfeer tekening, wat ontzettend mooi geschreven en je wordt als lezer echt helemaal in het verhaal getrokken. Het grauwe tijdsbeeld van Barcelona na de Spaanse burgeroorlog wordt ontzettend goed weer gegeven, als lezer ga je ook helemaal op in de mistige (motregenachtige), wat geïsoleerde sfeer wat het verhaal alleen maar ten goede komt, ik ervaarde het bijna als een soort cocon waarin ik als lezer zat. De rijke schrijfstijl, de details en bovenal de spanning, het grote drama (meerdere), romantiek enz., enz., het doet mij ontzettend aan Charles Dickens denken. De spanningsboog (die hoog is) blijft in het gehele boek in stand. Dan het omslag, zelf voordat ik het boek had gelezen was dat bij mij gelijk wauw, het lettertype, de kleur en de foto, het jongetje aan de hand van zijn vader, het vertolkt helemaal de sfeer van het boek.

Meer recensies van Jos Fransen