Een veelbelovend begin van de Royce House serie!
Het verborgen verleden – Marijke Vos
Londen, 1907. De flamboyante jonge uitgever Theodor Royce is niet vies van een relletje. Zonder schroom lapt hij alle regels en sociale normen aan zijn laars, steunt hij openlijk de strijd voor vrouwenrechten en flirt hij met iedereen die hij tegenkomt. Maar als Theodor verliefd wordt op de levendige actrice Sophia, heeft zijn keuze plotseling vergaande gevolgen voor zijn omgeving én zijn eigen geluk...
Ruim honderd jaar later. De ambitieuze redacteur Jane heeft haar zinnen gezet op een promotie bij uitgeverij Royce House. Het enige probleem: de uitgeverij wordt gedomineerd door mannelijke collega's. Jane zal er dus alles aan moeten doen om te bewijzen dat zij, als vrouw, mínstens zo geschikt is om een leidinggevende positie te bekleden. Als ze een oud geheim op het spoor komt, rest haar maar één belangrijke vraag: hoeveel is ze bereid op het spel te zetten om de waarheid boven water te krijgen?
Van Marijke Vos las ik al veel boeken en elke keer weer met groot plezier. Je kunt haar kennen van verschillende feelgoods o.a. Het perfecte plaatje, Als ik jou was of Eens in je leven. Ook haar eerste uitstapje naar de historische roman was een groot succes en de Ridgewood Hall trilogie vond ik geweldig tof. Je snapt dus dat ik het spreekwoordelijke gat in de lucht sprong toen ik van Uitgeverij Xander hoorde dat ik als één van de eersten haar nieuwste boek, deel één van de trilogie Royce House mocht lezen!
Het verborgen verleden is een opnieuw een historische roman met een duale tijdlijn, waarin verleden en heden op mooie manier samenkomen. De twee verhaallijnen wisselen elkaar goed af en zorgen ervoor dat je geboeid blijft lezen én dat het steeds lastiger wordt om het boek weg te leggen. (Tip: zorg er dus voor dat je alle tijd hebt als je aan dit boek begint!)
Ook de vlotte schrijfstijl, de korte hoofdstukken en de manier waarop de thema’s met elkaar verweven worden zorgen voor volop vaart. De rechten en ambities van de vrouw spelen een centrale rol in zowel het verleden als het heden en daarnaast is er een flinke dosis romantiek, drama en spanning. Duidelijk is ook dat de auteur grondig onderzoek heeft gedaan naar de historische feiten omtrent de vrouwenrechten. In haar nawoord vertelt Marijke hier ook meer over.
Ook de personages zijn karaktervol en worden allemaal goed uitgewerkt. Jane en Sophia, sterke vrouwen die vechten voor gelijkheid. En dan is daar Theodor Royce, temperamentvol en hartstochtelijk, zeker niet bang om zijn mening te geven, maar ook vriendelijk en zachtaardig.
En als dan de tijdlijnen mooi samen komen en er ook nog eens een verrassende epiloog volgt, dan kun je niet anders dan met een zucht het boek dichtslaan (en meteen in je agenda noteren dat in juni deel twee, De verborgen waarheid, alweer klaar ligt in de winkel ;o) Ik kijk er in elk geval al naar uit!
5 ★
Bedankt Xander Uitgevers voor dit recensieboek.