Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een Nederlandse Hunger Games in een wereld na klimaatverandering

Johan Klein Haneveld 10 november 2020 Auteur
Disclaimer: ik ken de auteur niet persoonlijk. Ik las over haar boek omdat we elkaar op Facebook volgen. Gezien mijn interesse in Cli-Fi was ik vanwege de thematiek erg benieuwd naar haar werk. De auteur schafte ook een exemplaar aan van 'Voorbij de storm'.

8,5 Het is altijd spannend een boek op te pakken van een Nederlandse auteur van wie je nooit eerder iets hebt gelezen en waarover je geen recensies hebt gelezen. Maar een dystopische roman gesitueerd in het Nederland na klimaatverandering, oorlog en virusuitbraken (de auteur heeft vijf jaar aan het boek gewerkt, dus dit was onbedoeld actueel), wil ik wel graag tot me nemen. Veel SF is er sowieso niet van Nederlandse bodem dus als iemand dan voor dit genre kiest, maakt dat me heel benieuwd. Hoe ik het boek hierboven aanduidde klinkt misschien heel zwaar en soms zijn dystopische boeken gevuld met literair taalgebruik en introspectie, maar dit boek is vooral heel erg onderhoudend. Het verhaal begint al met een publieke terechtstelling van zogenoemde misdadigers en deserteurs, treinen ontsporen, gevangenen worden gemarteld, schepen worden beschoten, forten worden ingenomen. Dit is een verhaal vol actie waarin de karakters elkaar de ene keer uit het oog verliezen en elkaar even later weer terugvinden om elkaar dan weer kwijt te raken. Ondertussen komen we als lezer steeds meer te lezen over de natuur van de jongen Julius en wat zijn vader Walter met hem heeft uitgespookt (een heel duidelijk SF-element). De hoofdpersonen zijn hard, maar worden sympathiek beschreven, van de naïeve Eva tot de ruwe bolster, blanke pit Senna. Brouwers kan goed schrijven en houdt de lezer vast. Het taalgebruik toont weinig tierelantijntjes. De zinnen zijn kort, beschrijvingen to the point, zonder vergelijkingen ofmetaforen. Het doet me denken aan de betere Young Adult-romans - zoals bijvoorbeeld The Hunger Games (ook het feit dat twee van de drie hoofdpersonen tieners zijn en de derde niet veel ouder wekt die suggestie). Dat is niets tegen het boek, want tegenwoordig wordt YA ook door veel volwassenen gelezen. De redactie van het boek was ook prima. Ik moest alleen grinniken om een foutje tegen het eind, waar stond: 'een paard met in het zwart een zwartgeklede ruiter'. Aan het eind van het boek zijn een paar mysteries opgehelderd, maar de lezer blijft met genoeg vragen over om uit te kijken naar een vervolg.
Genoeg om dit boek aan te bevelen dus, maar ik zou geen recensent zijn als ik niet ook wat kritische opmerkingen zou maken. Het is altijd goed om geen volmaaktheid van een boek te verwachten, dus laat me opmerken dat ik het eens ben met de reacties waarin werd betoogd dat het midden van het boek wat meanderde. Zoals ik hierboven al zei: karakters komen bij elkaar, raken elkaar kwijt, ontmoeten elkaar weer ... Ik vond het niet heel storend, maar wellicht had het iets strakker gekund. Ook was ik het eens met de opmerking dat de beschreven locaties niet per se als zichzelf herkenbaar waren en dat wat meer details uit de omgeving welkom waren geweest. Aan de andere kant is er veel tijd verstreken sinds onze tijd en ik vind het ook geloofwaardig dat wij weinig meer zouden herkennen van dit Nederland. Wat me nog het meeste opviel was hoe bijna iedereen met wie de karakters omgingen het loodje legde. Het begon daardoor wat ongeloofwaardig te worden dat de hoofdpersonen als enigen wel alles overleefden, van aanslagen tot bijna verdrinken aan toe. Het maakte me als lezer ook wat murw, moet ik toegeven. Maar dit waren zeker geen grote kritiekpunten. Wat overeind blijft staan, is dat dit een spannend avontuur is, gesitueerd in een Nederland waar de klimaatverandering niet tot staan is gebracht, dat absoluut een paar uur aangenaam leesplezier biedt. Of het lang blijft hangen durf ik niet te zeggen, maar dat hoeft ook niet altijd. Het vervolg zal ik te zijner tijd ook zeker met plezier lezen.
1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Johan Klein Haneveld

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.