Fijne roman
De Hemelproef is een Finse historische roman die zich afspeelt rond 1680. De jongen Angus is het hoofdpersonage en je volgt het hele verhaal vanuit zijn gedachten. Het feit dat hij kon lezen en schrijven en dat de meeste mensen van zijn stand dat niet konden, sprak mij in eerste instantie aan. Ik werd nieuwsgierig.
Angus is ook heel nieuwsgierig. Hij woont met zijn zus, moeder en broertjes bij de dominee op het eiland St Helena. Voor de wetenschapper meneer Halley voert hij observaties uit. Angus moet de sterrenhemel in kaart brengen en de vogels op het eiland tellen. Angus is erg trouw en vervult zijn taak dan ook jarenlang.
Op een gegeven moment wordt wel duidelijk dat meneer Halley niet meer naar het eiland zal komen. Er wordt besloten dat Angus stiekem naar Londen wordt gebracht. Angus belandt op een schip, maar wordt toch ontdekt. De kapitein en de stuurmannen komen achter een verborgen talent van Angus. Hij heeft scherpe ogen.
Het hele boek volg je de gedachten van Angus. Hoe ouder hij wordt hoe meer hij na gaat denken over wat er belangrijk is in het leven. Van de dominee heeft hij van alles over de Bijbel en God geleerd, maar hij heeft ook leren lezen en schrijven. Meneer Halley leert hem juist weer allerlei dingen over de wetenschap. Angus heeft het gevoel dat beide gelijk hebben, maar weet niet wie hij nu moet geloven.
De Hemelproef is een langzame historische roman waarin je Angus goed leert kennen. Ook is het leerzaam hoe mensen in die tijd leefden. Een grappig stukje in het boek vond ik dat meneer Newton ook genoemd werd. Hij wordt omschreven als een chagrijnige man. Niet wetende wat de toekomst nog zou brengen. Voor mij ging het boek te langzaam, maar het verhaal vond ik goed. Ik heb alleen als kritiekpuntje nog dat ik het idee heb dat het einde niet af is.